KAŽU DA NAS PAKAO ČEKA Do kraja godine očekuje se 300 tisuća nezaposlenih

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Dok na burzi rada zbrajaju nove nezaposlene, one kojima je koronakriza ugasila radna mjesta, poduzetnici upozoravaju da nas pravi val otpuštanja tek čeka. 

Hrvatska bi, kažu poduzetnici, kraj godine mogla dočekati s 300.000 nezaposlenih. Bit će to posljedica završetka kakve-takve turističke sezone, ali i daljnje redukcije vladinih mjera za očuvanje zaposlenosti, budući da za neku veliku pomoć tvrtkama država više nema novaca. Stoga Dražen Oreščanin, suosnivač udruge Glas poduzetnika, od nove vlade Andreja Plenkovića očekuje da hitno krene u reforme i tako olakša poslovanje tvrtkama, a time posredno očuva i zaposlenost, piše Index

Dražen Oreščanin: Država treba srezati proračunske rashode i tako olakšati rad poduzetnicima

"Država bi trebala razmisliti o smanjenju proračunskih troškova. Očekujemo da se nova vlada uhvati u koštac s time", kaže Oreščanin za Index, dodajući kako alternativu rezanju proračunskih rashoda predstavlja velik rast zaduženja, što nikome ne bi trebalo biti u interesu. 

Njegova je procjena da ćemo kraj godine dočekati s oko 300.000 nezaposlenih. Sada ih je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), oko 151.000. Tijekom prva tri mjeseca koronakrize bez posla je ostalo oko 50.000 ljudi, no kako se dio nezaposlenih i u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa uspio zaposliti, ukupne brojke koje objavljuje službena statistika ipak ne izgledaju baš tako strašno. 

Zabrinjavajuće usporedbe stanja na tržištu rada danas i prije godinu dana

Ipak, usporedba kraja lipnja ove godine s krajem lipnja prošle godine, kojom se u statusu na svom Facebook profilu pozabavio i Oreščanin, potvrđuje negativne trendove na hrvatskom tržištu rada. Ovdje valja reći kako se ti podaci - dijelom konačni, a dijelom još samo privremeni - odnose na razdoblje od godinu dana, što znači da obuhvaćaju i drugu polovicu prošle godine, kada se još nismo suočavali s koronakrizom i dok je još trajao proces snažnog iseljavanja iz Hrvatske. No i takve brojke dosta govore o trendovima. 

Prema podacima DZS-a, u Hrvatskoj je krajem lipnja ove godine bilo nešto više od 1,66 milijuna radno aktivnih stanovnika, odnosno onih koji su radili ili tražili posao. To je gotovo 35.000 manje ljudi u radnoj snazi nego krajem lipnja prošle godine, kada je u kategoriju radno aktivnih spadalo gotovo 1,7 milijuna građana. 

Zaposlenost pala, nezaposlenost snažno porasla

Ukupna zaposlenost u istom se razdoblju smanjila za oko 73.000, ili za 4,6 posto. Naime, krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj je bilo nešto više od 1,51 milijuna zaposlenih, dok ih je potkraj lipnja prošle godine radilo nešto manje od 1,59 milijuna. 

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci