KAZNA OD 700 KUNA Zimska oprema može biti obavezna i na području naše županije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Batinić
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske na postavljeni upit o korištenju zimske opreme odgovoreno je:

'Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nema cesta obuhvaćenih Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u RH, odnosno nema obavezne zimske opreme od 15.studenog do 15.travnja.

U odnosu na opće kriterije zimskih uvjeta propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica), ako nastupe takvi uvjeti na cesti, zimska oprema vozila je obavezna i na našem području. Upotreba dnevnih ili kratkih svjetala je obavezna u zimskom računanju vremena neovisno o uvjetima na cestama'.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zimski uvjeti na cesti su kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica.

U Bosni i Hercegovini u razdoblju od 15. studenoga tekuće do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu, stoji na stranicama HAK-a.

Popularni Članci