KAKO GLASATI NA KORONAIZBORIMA Maske i rukavice su obavezne, donesena odluka za osobe u samoizolaciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svi birači koji 5. srpnja izađu na parlamentarne izbore morat će držati međusobnu distancu od 1,5 metara. Članovi biračkih odbora i promatrači također će morati biti razmaknuti. Građani bi se na birališta puštali u manjim skupinama, a svi bi morali nositi zaštitne maske, ali i rukavice kako se virus ne bi prenio zbog korištenja zajedničkih olovaka i davanja dokumenata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je osmišljavati preporuke za zaštitu od širenja koronavirusa tijekom izbornog procesa, a ovo su mjere koje bi, prema neslužbenim izvorima, trebale biti na snazi. Ako se epidemiološka situacija do 5. srpnja pogorša, mogu biti i strože. Prilikom izlaska s birališta, maske i rukavice trebat će biti zbrinute u odgovarajuće kante za smeće, doznaje Jutarnji list.

Dakako, prostori u kojima će se održavati izbori će se dezinficirati, a sredstva za dezinfekciju morat će se postaviti na svakom koraku.

O posebnoj zaštiti oko 70.000 članova biračkih odbora zasad se ne govori. SDP-ovac Peđa Grbin prije nekoliko je dana za Jutarnji kazao da se i u SAD-u provode izbori, i to u Nebraski. Tamo će svaki član biračkog odbora dobiti osoban paket za zaštitu u kojem će biti posebna maska, rukavice, vizir, te dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava. Smatra da bi jednako trebalo zaštititi i naše sudionike u izbornom procesu, kako zbog njih, tako i građana koji će doći na birališta.

Trošak izbora koji inače iznosi više od 100 mil. kuna, zaštita od zaraze po Grbinovoj bi procjeni povećala za 5 do 10 milijuna kuna.

Osobe koje su u samoizolaciji neće dolaziti na birališta. Za njih će vrijediti pravila kao i za ostale građane koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu biračko pravo ostvariti na biralištima. K njima će doći dva člana biračkog odbora. Osoba u samoizolaciji morat će ih dočekati s maskom i rukavicama.

Kako bi se utvrdio identitet birača, svi će na trenutak morati skinuti masku.

Novinare je posebno zanimalo kako će se koristiti kemijske olovke, na što je odgovorio da DIP još nema preporuku, no pripomenuo je da postoje državne zalihe zaštitnih sredstava, piše Jutarnji.

Popularni Članci