JEDNAKA KVALITETA PROIZVODA ZA SVE Dubravka Šuica:'Hrvatice i Hrvati ne smiju biti građani drugog reda'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: EPP
Konferencija o dvostrukoj kvaliteti proizvoda pod nazivom Dual Quality Products in Single Market: What's Next?, u organizaciji zastupnika Europske pučke stranke, održana je danas u Europskom parlamentu. Nakon govora predsjednika Komisije Junckera o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu prošle godine, tema dvostruke kvalitete proizvoda u istočnoj i zapadnoj Europi sve je češća u europskim institucijama.  

Potaknuta sve većim pritiscima zemalja južne i istočne Europe kojima se traže jednaki standardi za sve potrošače u Europskoj uniji, Europska komisija je 11. travnja predložila novi sporazum (New Deal) za potrošače u EU. Tom bi se odlukom osiguravali jednaki standardi za sve europske potrošače u skladu s pravom EU. Također, u rujnu prošle godine Europska komisija objavila je skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete.

 

Osnovan je i istraživački centar na razini Europske komisije (Joint Research Centre) u nadležnosti povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navracsicsa, koji je također sudjelovao na konferenciji i jasno naglasio da će Komisija realizirati ono što je najavila proteklih mjeseci, provesti paneuropsko istraživanje te učiniti sve da udovolji interesima i ukusima građana.

 

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je dugogodišnji rad zastupnika u Parlamentu urodio plodom:

 

„Današnja konferencija samo je potvrda našeg dugogodišnjeg rada i nastojanja da građani južne i istočne Europe imaju ravnopravan status i potrošačka prava kao i građani iz zapadnih članica EU, te da se dokine svaka diskriminacija unutar Unije. Veseli me što je Europska komisija u posljednjih godinu dana donijela niz mjera kojima će se zaštititi prava potrošača te će naša djeca jesti istu čokoladu i piti isti sok kao i građani zapadne Europe! S druge strane, Europski parlament je glas građana Unije i mi zastupnici moramo konstantno raditi na poboljšanju prava naših građana. Ovaj tjedan sam uložila amandmane na izvješće o dvojnoj kvaliteti proizvoda na jedinstvenom tržištu u kojima sam naglasila važnost edukacije potrošača, javnog informiranja te zatražila nadoknadu štete potrošačima u slučaju kršenja njihovih prava“.

 

Podsjetimo, zastupnica Šuica je zajedno sa češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom 18. svibnja 2017. organizirala kušanje prehrambenih proizvoda kako bi upozorila na razliku u kvaliteti istih proizvoda na zapadu i istoku Unije. Također, u suradnji s 43 zastupnika iz različitih političkih grupacija, zastupnica Dubravka Šuica postavila je pitanje Europskoj komisiji vezano za spomenute razlike, nakon čega je uslijedila i rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 18. svibnja prošle godine, što je između ostalog doprinijelo da se i Europska komisija počne baviti ovom temom.

 

Popularni Članci