'

JEDAN U NAŠOJ ŽUPANIJI Stručnjak: Nekoliko gradova na Jadranu već ove zime će imati ulazak mora u grad

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Općina Vela Luka
Kako će biti za 50 godina? Hoće li u Hrvatskoj biti ekstremnih plus 50, hoće li voda biti dostupna samo bogatima, a Dioklecijanova palača pod vodom zbog dizanja razine mora? Ili ćemo imati normalne temperature, na zgradama ćemo saditi organsko povrće, a fosilna goriva više neće postojati?

Hrvatski znanstvenici stručnjaci i umjetnici izradili su tri scenarija za hrvatsku budućnost. Jedan je pesimističan, drugi optimističan, a treći realističan. A filmove koji tu budućnost predviđaju možete pogledati u Paviljonu budućnosti ispred Mimare. Prema pesimističnom scenariju za 50 godina bit će nas manje od tri milijuna, u gradovima će živjeti samo najsiromašniji, neće biti javnog zdravstva ni školstva, A sportski objekti će postati starački domovi. Prema optimističnom, bit će nas više od pet milijuna, živjet ćemo 100 godina, dosadne poslove će obavljati roboti, Lika i Gorski kotar će biti epicentar turizma, a za zdravstvene tegobe pripisivat će terapija kulturom.

Jedan od znanstvenika koji je iznio svoja predviđanja o Hrvatskoj za 50 godina, astronom Korado Korlević gostovao je u RTL Direktu.

"Sve budućnosti su moguće i ne postoji jedna budućnost. Kad idemo gledati koje su u budućnosti moguće, svaki tjedan morati mijenjati prognozu jer se stvari mijenjaju jako brzo", kazao je. 

"Znamo da se more prošle godine dignulo sedam milimetara, ove godine očekujemo jedan centimetar, normalno zbog otapanja ledenjaka. Onaj dio koji očekujemo da će ciklone i anticiklone biti dublje i da ćemo imati veće dizanje mora. Odgovor je da, nekoliko gradova na Jadranu će već ove zime imati ulazak mora u grad - to su Rijeka, Starigrad, Vela Luka, vjerojatno Novigrad i Rovinj u Istri", dodao je Korlević. 


"Sjeverni Jadran je najkritičniji u cijeloj priči, to je pandan Venecije. Sve što smo slušali nekad o Veneciji, to slijedi svim gradovima u sjevernom Jadranu jer je tamo nabijanje mora najveće i najviše su plime i oseke. To ne možemo spriječiti", izjavio je. 

Popularni Članci