'

Jadranom se širi invazivna alga iz Indijskog oceana, stručnjaci su zabrinuti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak / DD
O pojavi smeđe alge Stypopodium schimperii Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita obavijestio je javnost 2022. godine. No, sad se dogodio novi moment, zbog kojeg su naši stručnjaci posebno zabrinuti.

Zbog nedavnog terena na Visu iz Instutua su shvatili da objavu moraju ponoviti i sve pozvati na praćenje širenja ove alge.

“Napominjemo kako postoji sličnost sa zavičajnom vrstom alge Padina pavonica. Međutim, razlikovanje je lako moguće po boji: zavičajna vrsta Padina pavonica je bijela, a Stypopodium schimperii je smeđkaste obojenosti te ponekad ima tirkizne nijanse. Ujedno je strana alga i puno veća, te može doseći dimenzije od preko 40 cm, a zavičajna padina rijetko do 20 cm”, napisali su iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo na svojoj služebnoj Facebook stranici.

Stypopodium schimperii je smeđa alga koja potječe iz Indijskog oceana, a Sredozemlje je vjerojatno naselila prolaskom kroz Sueski kanal. Prva zabilježba bila je u Izraelu oko 1973. godine. Daljnjim širenjem, zahvatila je obale istočnog dijela Sredozemlja, a zabilježena je i u Egejskom i Jonskom moru u Grčkoj.

“U samo dvije do tri godine prekrije 100 % morsko dno, potpuno potiskujući zavičajne agle”

“U jesen 2020. pronašli smo nekoliko primjeraka uz otok Vis, blizu Komiže. Kroz godinu dana brojnost je porasla na tisuće jedinki. Danas je proširena sjevernom stranom otoka sve do Visa na dubinama od 1 do 30 m, a započela je širenje i na Biševu.

Alga u samo dvije do tri godine prekrije 100 % morsko dno, potpuno potiskujući zavičajne alge na stjenovitom dnu između pet i 15 m dubine!

Nije moguće predvidjeti hoće li se Stypopodium schimperii uskoro posvuda proširiti našim podmorjem ili će nakon početnog snažnog razvoja, doći do njegovog povlačenja, što se često događa sa stranim vrstama”, dodali su iz Instututa.

Popularni Članci