HDZ JE POBJEDNIK IZBORA Plenković 'Krenut ćemo u suradnju sa svjetonazorski bliskim opcijama'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve nepotpune rezultate na temelju preko 80 posto obrađenih biračkih mjesta. 

U vodstvu je HDZ koji bi trebao osvojiti 61 mandat, na drugom mjestu je zasad 'Narodna koalicija' sa sedam mandata manje. Na trećem mjestu je Most s 12 mandata, a na četvrtom Živi zid s osam mandata. IDS bi po ovim rezultatima trebao dobiti četiri mandata, HDSSB i NL Željka Glasnovića po jedan, a Milan Bandić dva mandata. 

HDZ pobjeđuje i u X. izbornoj jedinici s oko 45 posto glasova, na drugom mjestu je SDP-ova koalicija s oko 26 posto. Na trećem mjestu je Most s oko 16 posto glasova. 

Šef HDZ-a Andrej Plenković proglasio je pobjedu.

'Mislim da smo uspjeli u ovoj kampanji unijeti novu kulturu komunikaciije i dijaloga te je temeljiti na našem programu koji je bio usmjeren na budućnost. Očito je da su naše poruke bile prepoznate od većine birača i ja im na tom zahvaljujem. Kad sam krenuo zajedno sa suradnicima u proces transformacije HDZ-a, rekao sam da HDZ kao stranka mora biti vjerodostojna te projicirati političku stabilnost, pravnu sigurnost, okvir za kvalitetan rast i razvoj te kršćansku solidarnost. Otvoreni smo za suradnju s onim strankama koje su nam svjetonazorski bliske. Jamčim da će iduća hrvatska vlast biti stabilna,' izjavio je. 

Šef SDP-a Zoran Milanović je u svom obraćanju kazao kako danas nije bio sretan dan za Hrvatsku.

'Osam mjeseci smo sudjelovali u eksperimentu. Gdje smo bili, nigdje, što smo radili, ništa. Svi trebamo zanemariti taštinu i osobne karijere i treba nam biti važna Hrvatska. Hrvatskoj treba stabilna Vlada, a u zadnje vrijeme smo imali nestabilnu Vladu. Trebamo se zapitati koliko smo odgovorni što na ove izbore izlazi 10 posto manje ljudi nego tijekom proteklih izbora,' izjavio je. 

Čelnik Mosta Božo Petrov posebnu je poruku uputio mladima te dodao kako kreće rok od pet dana za one koji bi prihvatili njihova jamstva.   

'Uzurpirat ću ovu priliku da pozovem sve mlade da se bore za svoju dubućnost, nisu svi isti. Radi vaše hrabrosti nazvat će vas esktremistima, ali ne brinite, jer da vas hvale, ja bih se zabrinuo. Ova Hrvatska može i mora bolje, politika može biti bolja, ali ona treba vas. Ne moramo se voljeti, ali Država mora biti iznad svega. Zato smo ponudili jamstva. Oni koji pristanu na njih, mogu očekivati našu podršku,' izjavio je Petrov. 

Milan Bandić nije optimističan po pitanju situacije u budućem Saboru odnosno Vladi. 

'Ja 16 i pol nisam u oporbi, ja upravljam s pola Hrvatske i nisam po habitusu čovjek oporbe. Iz oporbe se ništa ne može napraviti,' kazao je Milan Bandić te je dodao kako će situacija u Vladi i Saboru biti komplicirana.

'Vidimo se na lokalnim ili parlamentarnim izborima. Ne daj Bože parlamentarnim pa lokalnim,' dodao je. 

Popularni Članci