IPAK STROŽE MJERE ZA CIJELU HRVATSKU Evo što će Stožer zatvoriti, promjene se očekuju i na granicama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivica Galovic/PIXSELL
Dvije mjere Nacionalnog stožera odnosit će se na cijelu Hrvatsku, a tiču se sporta u zatvorenom te dječjih igraonica i radionica

Danasće Nacionalni stožer predstaviti mjere koje će vrijediti od 1. travnja, pri čemu će ipak biti promjena i kad su u pitanju mjere na razini cijele Hrvatske. Naime, kako doznaje Index, na nacionalnoj razini Stožer će postrožiti mjere u dva segmenta, sport u zatvorenom te dječje igraonice i radionice koje bi također privremeno trebale biti zatvorene. Plesne škole su od ranije zatvorene, a teretane bi trebale ostati otvorene.

Što se tiče sporta u zatvorenom, od četvrtka bi se trebali zabraniti treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom, osim za vrhunske sportaše. “Nema smisla da djeca budu online, a da istovremeno idu u zatvorene sportske dvorane. Kad su u pitanju odrasli, iako smo jasno rekli da su u zatvorenom dozvoljeni samo sportovi bez kontakata, svjesni smo da se u zatvorenom igra nogomet i košarka”, rekao je Indexu izvor blizak Stožeru.

Od 1.4. na snagu će stupiti još jedna promjena u mjerama koja se tiče novih pravila za prelazak granice.  U Hrvatsku će se odsad moći ući s negativnim PCR ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, ali i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenju koronavirusa u posljednjih šest mjeseci.

Indexov izvor tvrdi da će se ova odluka na hrvatskim granicama početi primjenjivati od četvrtka, a riječ je o regulativi koju će usvojiti i EU. Hrvatskoj još predstoji modificirati aplikaciju za ulazak u Hrvatsku za što će vjerojatno trebati vremena. Ovakve mjere bi na granici, saznajemo, trebale ostati kroz cijelo ljeto.

Veći nadzor i strože kažnjavanje

Sutra bi Nacionalni stožer trebao i propisati preporuke pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, što je zapravo nastavak uputa koje je Stožer već izdao lokalnim stožerima a tiče se većeg nadzora i strožeg kažnjavanja nepridržavanja mjera.

Nacionalni stožer zasad ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena kafića, no splitski stožer će zatražiti takvu odluku, a prema informacijama kojima raspolaže Index, to će im i biti odobreno. “Svi će shvatiti da i njima i nama cijela turistička sezona ovisi o tome koliko će biti aktivni i angažirani u predlaganju i provođenju mjera. I trajanje sezone ovisi o tome”, kaže Indexov sugovornik blizak Stožeru.

Podsjećamo, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u utorak je od Nacionalnog Stožera CZ zatražio uvođenje pooštrenih epidemioloških mjera na području te županije u idućih 15 dana. Nove mjere predložit će i Šibensko-kninska županija, vjerojatno na tragu onih u Splitsko-dalmatinskoj.

Predviđa se da bi i stožer Grada Zagreba mogao uvesti nove mjere, no mišljenja u tom stožeru su podijeljena. Sastanak zagrebačkog stožera održat će se sutra u podne, a nakon toga će biti poznato više informacija. Nove mjere u Istri na snazi su već od srijede.

Popularni Članci