Institucije u BiH o terećenju majke ubojice zavaljskog župnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.dalmacijanews.com
Hoće li protiv Mirjane Dujmović, majke 15-godišnjeg ubojice fra Mile Ivančića, župnika župe Zavalje, biti podnesena kaznena prijava zbog zataškavanja zločina, u ovom trenutku, čini se, preteško je pitanje za institucije u BiH, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Jutarnji list eksluzivno je objavio da je majka znala od prvog trenutka da je njezin maloljetni sin ubio svećenika, te da je dan kasnije zapravo odglumila šok nakon što je otvorila vrata župnog stana i vidjela njegovo mrtvo tijelo.

Potom smo prvi prenijeli izjavu ministra unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefika Smlatića da ona ipak, zbog delikatne situacije, neće biti kazneno gonjena.

Samo nekoliko sati kasnije šef policije Smlatić za medije iz BiH preformulirao je izjavu danu Jutarnjem rekavši im da je istupio kao čovjek i roditelj, a ne kao policajac, kada je rekao da ne bi teretio ženu, te da o tome odlučuje kantonalni tužitelj, napominjući da je novinar Jutarnjeg, potpisnik ovih redova, njegovu izjavu zloupotrijebio.

„Ne, definitivno nećemo je ni za što teretiti. A kako ćemo? Treba u ovim trenucima misliti na ostatak obitelji, tu je još dvoje djece. Moramo misliti i na ovo dijete koje je bilo s njom kada je otvorila vrata župnog stana. To dijete sada prolazi paklene psihičke traume. Kao društvo, moramo učiniti sve da se tom djetetu pomogne. Sada, nakon svega, sve ovo dobiva neke nove dimnezije, obitelj koja ionako teško živi, mogla bi postati socijalni problem, a to je samo jedan od negativnih produkata koji nastaju iz ovog kaznenog djela“, rekao nam je to šef policije Smlatić, prije nego je za bosanske medije povukao istu izjavu.

„Nisam ja tužitelj da o tome odlučujem. Znaju se nadležnosti“, izjavio je za bosanski Dnevni avaz ministar Smlatić, ne otkrivajući ni novinarima Avaza zapravo, hoće li ili ne, policija, na kraju, podnijeti prijavu protiv majke.

Pravu informaciju pokušali smo dobiti od Senada Ljubijankića, tužitelja iz Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, koji je do sada vodio ovaj predmet, no prije nego smo mu i postavili pitanje, rekao nam je da više na radi na ovom slučaju, uputivši nas na kolegicu Indiru Ćuk, kojoj je predmet dodijeljen.

Do nje nismo uspjeli doći, iako smo pokušali u šest navrata. Muški glas prvo nam je preko telefona govorio da je tužiteljica Ćuk na raspravi, a potom da više nije u svojem uredu.

Kroz vlastiti pakao očito za to vrijeme prolazi i Mirjana Dujmović, dugogodišnja čistačica crkve sv. Franje Asiškog te župnog stana, koja je na zavaljskom groblju bila na posljednjem ispraćaju župnika kojega je sa dvojicom svojih prijatelja ubio njezin sin. Nakon pogreba bila je i na misi zadužnici

„Neću kući! Hoću ići za velečasnim! Želim da legnem umjesto njega! Šta mi uradi, kako ću među ljude“, vikala je po izlazu iz crkve nakon mise zadužnice, prenose bosanski mediji.

Osman Alibabić, sudac za maloljetnike Općinskog suda u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za trojicu osumnjičenika.

Podsjetimo, trojica maloljetnika svećenika su ubila u petak oko 21 sat. Na portafon mu je pozvonio Mirjanin sin, 15-godišnjak kojega je poznavao od njegova rođenja, a potom su ga sva trojica zatukla.

Njegovim ubojstvom 15-godišnjak se riješio rizika da on ikome ispriča da ga je već dva puta uhvatio u pljački, a usput ga je još jednom želio okrasti. Pakleni plan skovali su u kafiću nedaleko bihaćke Tehničke škole, koju su svi pohađali. 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Popularni Članci