I DALJE TOPLO, ALI... Nastavljaju se kišni dani na jugu Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell
U nedjelju će biti toplije nego u prvom dijelu blagdanskoga vikenda, ali i vjetrovitije, u većini Hrvatske uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu.

Štoviše, u mnogim mjestima na Jadranu i područjima uz njega bit će i kišovitije nego u subotu, piše HRT. Pritom valja upozoriti na veliku vjerojatnost za ponegdje obilne pljuskove s grmljavinom, i osobito na Jadranu - jako i olujno jugo i oštro - južni vjetar, potkraj dana i u noći na ponedjeljak i jugozapadni vjetar - lebić, a i za poteškoće u pomorskom prometu. Nevolje bi neki mogli imati i zbog poplavljenih riva.

I u sljedećem tjednu nastavit će se promjenljivo vrijeme, gotovo svakodnevno uz barem malo kiše, a ponegdje i obilnije pljuskove, te pritom i dalje za početak studenoga iznadprosječno toplo, do srijede i prilično vjetrovito.

Koliko gdje puše vjetar na meteorološkim postajama DHMZ-a, te kolika je temperatura, relativna vlažnost i prizemni tlak zraka i još neki meteoparametri - može se pratiti u HRT METEO aplikaciji, gdje su malo poslije 1, 7, 13 i 19 sati dostupna i mjerenja oborine. Naravno, i prognoze meteorologa-prognostičara Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i drugih europskim meteoslužbi, kao i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a.

Eh, da - ne zaboravite voziti s uključenim svjetlima, ne samo zbog česte smanjene vidljivosti i za vožnju nepovoljnih meteoroloških uvjeta. I budite više nego inače oprezni u prometu!

A i imajte strpljenja i razumijevanja prema onima na koje više djeluju ove prilično nepovoljne biometeorološke prilike. Znatno bolje neće biti ni početkom sljedećega tjedna...

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje s kišom i to većinom u noći i ujutro. Puhat će slab i umjeren, mjestimice na udare i jak južni vjetar, a najviša temperatura bit će od 18 do 21 °C. Najniža jutarnja pak između 8 i 11 °C.

Podjednako toplo i ujutro i danju bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje također uz promjenljivu naoblaku treba računati ponegdje na malo kiše, uglavnom ujutro te ponovno navečer i u noći na ponedjeljak. Bit će relativno vjetrovito, uz na udare jak južni i jugozapadni vjetar, i to uglavnom mjestimice u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini.

Još i vjetrovitije bit će u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati i jako i olujno jugo i južni vjetar, poslijepodne ponegdje i jugozapadni, a ne treba iznenaditi ni ako lokalno padne 50 pa i više litara kiše po četvornom metru. Najviša temperatura zraka u gorju će biti od 14 do 18 °C, a na moru između 18 i 21 °C.

I u većem dijelu Dalmacije temperatura oko 20 °C, uz promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme, s povremenom kišom, ponegdje i grmljavinom, a uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice može pasti i obilnija kiša. Puhat će umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo i južni vjetar, uz umjereno valovito i valovito more.

Na krajnjem jugu Hrvatske more može biti jače valovito, također uz jako i olujno jugo i južni vjetar. Povremeno će padati kiša, mjestimice i obilnija, uz izraženije pljuskove, a temperatura zraka porast će do vrijednosti između 19 i 22 °C."

I u novome tjednu promjenljivo i relativno toplo, povremeno uz kišu, do srijede i prilično vjetrovito

"U novome se tjednu nastavlja promjenljivo i relativno toplo vrijeme, pri čemu će kiše od kopnenih područja najviše biti u gorju, i to osim u nedjelju, ponovno potkraj utorka. A veća je količina oborine u srijedu moguća i mjestimice u sjevernijim krajevima. Bit će relativno vjetrovito, posebice u utorak uz jak jugozapadnjak i južni vjetar. Od srijede će se temperatura zraka malo sniziti, ali će i dalje biti relativno visoka za početak studenoga.

Na Jadranu također promjenljivo i pretežno oblačno s povremenom kišom, mjestimice obilnijom, i to u utorak na sjevernom dijelu, a u srijedu u Dalmaciji. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, u ponedjeljak te od srijede povremeno i jugozapadni vjetar. Bit će relativno toplo, uz manji pad temperature u drugoj polovini tjedna.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Popularni Članci