test

LJUDI SE BOJE POSKUPLJENJA... U Hrvatskoj pada potpora uvođenju eura, iako je to gotova priča

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubravka Petric/PIXSELL
Najnovije istraživanje Eurobarometra pokazuje kako potpora uvođenju eura u Hrvatskoj pada. Iako je to odluka koja je gotova, Hrvatima izgleda opada optimizam oko uvođenja eura. 

Samo u posljednjih godinu dana, kako istraživanje pokazuje, potpora euru je pala za sedam posto, najveći problem su cijene. Osim što strahuju od povećanja cijena s uvođenjem eura, Hrvati nisu ni sretni s idejom 'gubljenja identiteta' koju povezuju s gubitkom vlastite valute. 

Među anketiranima njih 55 posto je odgovorilo kako podržava uvođenje eura, ipak to je sedam posto manje u odnosu na prošlu godinu. Čak 81 posto anketiranih kaže kako se boje da će euro dovesti do povećanja cijena. 

Da će uvođenje eura imati negativne posljedice za Hrvatsku misli 49 posto ispitanih, dok ih 45 posto misli da će posljedice biti pozitivne. Zanimljivo je i kako tek 37 posto ispitanika kaže kako misli da smo spremni za ulazak u eurozonu. 

Gotovo polovica (49 posto) misli da će uvođenje eura imati negativne posljedice za Hrvatsku, a 45 posto da će imati pozitivne posljedice. Samo 37 posto anketiranih misli da je Hrvatska spremna za euro, a 58 posto da nije. Čak 57 posto Hrvata smatra kako ćemo uvođenjem eura izgubiti dio svog identiteta. 

Popularni Članci