Hoće li ovo ljeto covid-putovnica biti ulaznica za sve? Beroš: To je mogućnost

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: POOL
Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Splitu odgovarao na novinarska pitanja, a jedno od njih odnosilo se na zahtjev zagrebačkog stožera za popuštanjem mjera u glavnom gradu, koje bi uključilo i dozvolu kafićima da rade u zatvorenom prostoru.

"Kao ministar zdravstva želim se baviti strukom, ne želim ulaziti u mogući politički kontekst toga zahtjeva. Struka će, razmatrajući podatke iz dana u dan, donijeti sve daljnje odluke kada ćemo popuštati mjere. Moram reći da je jasno da je svima želja što prije vratiti se u normalne životne tijekove, ali najbolji način za to je pridržavati se mjera, cijepiti se i onda će virus odustati", rekao je Beroš, a prenosi HRT.

Na pitanje hoće li biti novih mjera nakon 15. svibnja Beroš je ponovio da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Rekao je da je dodatni izazov to što se približava turistička sezona te da je cilj osigurati njeno uspješno odvijanje.

"To ćemo napraviti pridržavajući se mjera, sprječavajući širenje virusa i cijepljenjem. To je put prema uspjehu", rekao je ministar.

Iz Udruge ugostitelja tvrde da nisu dobili poziv na cijepljenje te da su se zaposleni u manjim restoranima i kafićima sami morali organizirati. Što kaže Beroš na to?

"Riječ je o županijskim elementima u postupanju, dobili su zadatak popisati sve zainteresirane i dostaviti ih županijskim koordinatorima. Mi smo odlučili cijepiti prioritetne skupine jer želimo poslati gostima poruku da je Hrvatska sigurna destinacija. Procjepljivanje turističkih djelatnika je od iznimne važnosti", rekao je.

"Ako dozvolimo virusu da ostane među nama, morat ćemo naći neki način suživota"

Upitan hoće li covid-putovnica ovo ljeto biti ulaznica za sve, Beroš je odgovorio:

"Ako dozvolimo virusu da ostane među nama, morat ćemo naći neki način suživota. Hoće li to biti covid-putovnica, certifikat koji će nam omogućivati razne aktivnosti, od putovanja, koncerata, ulaska u dućane, to ćemo vidjeti. Nadam se da ćemo kao društvo pokazati zrelost, da ćemo postići razinu procijepljenosti koja će potjerati virus iz populacije i da ćemo se vratiti u normalne tijekove. Možda je to što ste rekli jedna od mogućnosti, međutim aproksimativno je pitanje i ne mogu decidirano odgovoriti", rekao je.

Osvrnuo se na izbor novog v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice rekavši da je jedini put rješavanja problematike poštivanje procedure i zakona.

"Dok sam ministar, bit će tako. Zahvaljujem Upravnom vijeću na izvanrednim sjednicama na kojima su dali konkretne prijedloge rješavanja problematike radiologa. Profesora Vatavuka poznajem cijeli radni vijek. Stručna je i izuzetno korektna i profesionalna osoba i nadam se da će uspjeti odgovoriti na sve izazove koji su pred njim. To je ono što je potrebno. Znam da će i novi vršitelj dužnosti ravnatelja i Upravno vijeće postupati i po drugim problemima koji su u ovom trenutku prisutni u bolnici i da će donositi svoj pravorijek. Moj zadatak kao ministra je nadgledati taj proces, intervenirati po potrebi onako kako je propisano zakonom, ako procijenim da se zdravstvena zaštita neadekvatno pruža. U ovom trenutku su naznake dobre, ali, bez obzira na to, želim da ova priča čim prije dobije svoj epilog", rekao je.

"U ovom trenutku nisam razmišljao o suglasnosti za odabir Dijane Zadravec"

Na pitanje novinara je li realno da Dijana Zadravec postane nova ravnateljica KBC-a Beroš je rekao da je pitanje upućeno na krivu adresu.

"Ja kao ministar ne biram ravnatelja, samo nakon odabira Upravnog vijeća mogu dati ili ne dati suglasnost. Pitanje tko bi mogao biti novi ravnatelj trebate dati Upravnom vijeću, ono će na osnovu programa procijeniti koja je kandidatura najbolja za tu veliku i značajnu ustanovu", rekao je Beroš.

Na ponovljeno pitanje bi li u tom slučaju dao svoju suglasnost za odabir Zadravec Beroš je rekao da o tome u ovome trenutku nije razmišljao.

"Sve ovisi o nizu elemenata, koji su upravo na razmatranju", kratko je rekao.

Beroš je rekao da nije upoznat s planom Ministarstva obrazovanja da se smanje upisne kvote za medicinske sestre i tehničare.

"Jasno je da ovako ozbiljna problematika zahtijeva međuresorni dijalog. Nekoliko elemenata je na koje me upozorava Komora medicinskih sestara i tehničara, a upravo se odnose na edukacijski proces. Započeli smo razgovore na tom tragu, ali sve je usporila pandemija. Primjedbe Komore su bile adekvatne i, ako bude potrebno, jasno ću ih apostrofirati na međuresornim sastancima", ustvrdio je.

Komentirao i kućne testove na koronu

U Hrvatskoj bi uskoro trebali biti u upotrebi kućni testovi na koronavirus. 

Beroš je rekao da zna za različite inicijative, ali kaže da je potrebno da struka kaže svoje o toj temi.

"U pojedinim europskim zemljama takva praksa postoji, ako struka zauzme stav da je to pozitivno, mislim da neće biti prepreke implementirati nešto slično", rekao je.

Govoreći o cijepljenju medicinskih sestara, Beroš je istaknuo da taj postotak varira od ustanove do ustanove.

"Jučer sam pri posjetu Osijeku s ravnateljem Zubčićem govorio o postotku cijepljenih medicinskih sestara i liječnika. Broj sestara je nešto manji, o tome ću tek razgovarati s ravnateljem KBC-a Split. Apsolutno je potrebno poticati svijet o važnosti cijepljenja u borbi protiv ove epidemije. Imamo situaciju da se iz dana u dan podiže postotak cijepljenih zdravstvenih djelatnika, mislim da to ide u dobrom smjeru", rekao je.

"Moramo osvijestiti građane da se žele cijepiti"

Beroš je rekao da su napravljene sve pretpostavke da se dostigne cilj od 55 posto cijepljenog odraslog stanovništva.

"Kada je riječ o procesu cijepljenja, jasno je da ga možemo podijeliti u dvije etape. Onu kada smo dobivali manje cjepiva, a nismo sami bili u genezi tih zbivanja jer su određene farmaceutske kompanije podbacile, i druga etapa koja je počela početkom svibnja kada su počele pristizati veće količine cjepiva. Vlada je napravila iznimne napore da i u tim okolnostima slabijeg dolaska cjepiva dobijemo akceleracijske doze Pfizerova cjepiva, tako da smo u konačnici omogućili svakom građaninu da se cijepi ako to želi. Moja želja je cijepiti što više građana jer je to najbolji put borbe protiv epidemije. Dolaskom većih količina cjepiva svi županijski zavodi dobili su jasne naputke da moraju ubrzati proces cijepljenja i da je cilj trošiti dnevne količine cjepiva koje će dolaziti u županije. Ne očekujem da će se svaki dan potrošiti sve, ali to je naša namjera. Cjepivo i organizacija su tu, građani su treći faktor koji se mora ostvariti da bismo postigli taj cilj. Moramo osvijestiti građane da se žele cijepiti, rekao je Beroš, dodajući da je na današnji dan 919.139 građana koji su cijepljeni barem jednom dozom.

O cijepljenju mlađih od 18 godina

Beroš je rekao da će struka odlučiti koji je to trenutak u kojem treba početi cijepiti mlađe od 18 godina.

"Kada bih se ja kao ministar bavio takvim odlukama, ne bih dobro radio svoj posao. Moramo dati povjerenje struci", rekao je.

Tvrdi da je komunikacija s premijerom Plenkovićem jako dobra.

"Premijer je svjestan koliko je zdravstveni sustav u fokusu i koliko je važan, u kontekstu liječenja bolesnika, procjepljivanja i pripremi uspješne sezone i povratku u normalne gospodarske aktivnosti. Odgovorno i časno radim svoj posao i nadam se da će to premijer, a ono što je još važnije, i svi građani i bolesnici prepoznati", rekao je.

Popularni Članci