'

Gordan Grlić Radman komentirao zašto Milanović nije pozvan u Dubrovnik i je li Vučić postavljao uvjete

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije prije održavanja summita kao podrške Ukrajini u Dubrovniku. 

Novinari su mu postavili pitanje zašto predsjednik Zoran Milanović nije pozvan na summit, a primjerice jest srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

„Ovo je treći summit kojeg organizira Hrvatska vlada. Premijer je bio u Grčkoj u kolovozu i početkom ove godine je bio u Albaniji. Po broju visokih dužnosnika, a govorimo o pet predsjednika, četiri premijera, više ministara vanjskih poslova, ovo je dosad najjači summit, najjači događaj. Prepoznaju se napori Hrvatske Vlade u snažnoj, nedvosmislenoj, vjerodostojnoj pomoći Ukrajini. Vlada je konstruktivna, ima kredibilitet, svi oni koji su pozvani su se odazvali. Što se tiče predsjednika Milanovića, on ima svoje događaje, svoje formate, nalazi se u Crnoj Gori… Ovo je događaj koji je organizirala Vlada“, kazao je.

Upitan je bi li bilo bolje da je predsjednik ovdje danas.

„Ne znam da bi bilo bolje s obzirom na njegove izjave, mislim da bi on samo pokvario“, izjavio je nazvavši Milanovićeve izjave kontroverznima.

„U nekom trenutku je on neutralan, nesvrstan, pa onda opet uspoređuje Putina i Netanyahua…“, kazao je.

Dodao je kako je Milanović u Crnoj Gori, ali kako nije vidio da se poklonio žrtvama Morinja, da se slikao kod školskog broda koji je ukraden Hrvatskoj u Domovinskom ratu, ali nije povukao pitanje njegova vraćanja…

 „Govorimo o politici predsjednika koji ne zna koje su mu dužnosti i što treba uraditi, radi na štetu hrvatskom nacionalnom interesu i reputaciji Hrvatske koja je pozitivna zahvaljujući Vladi, a on svojim izjavama nastoji učiniti štetu“, kazao je Grlić Radman.

Govoreći o deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na summitu, Grlić Radman je istaknuo kako ona slijedi narativ prethodnih sastanaka i kako je u suglasju s politikama EU i mjerama koje se poduzimaju.

Novinari su upitali je li Vučićev uvjet za dolazak bio izbacivanje sankcija iz deklaracije.

„Ne znam o tome ništa, treba pričekati završetak summita, razgovora, vidjet ćete deklaraciju koja će biti prezentirana“, kazao je.

Je li bilo uvjetovanja sa srpske strane?

„Ne, nije mi poznato. Svaka deklaracija je rezultat dogovora i razgovora između strana koje sudjeluju, tako će i ova biti. Bit će rezultat refleksija usuglašenih stajališta“, odgovorio je ministar.

Upitan je i da komentira plan koji bi, za završetak rata, uključivao pridruživanje Ukrajine NATO-u, ali i pristanak da se aktualno stanje na fronti 'zamrzne'.

„Nikome ne odgovara agresija i svatko bi htio vidjeti njen završetak. Svi želimo vidjeti mir, ali pravedan mir. Sve što može doprinijeti završetku rata, naravno kako ćemo to podržati. Sigurno su na stolu razni prijedlozi, ali tu je Ukrajina koja je napadnuta i ona je prva koja postavlja uvjete. Znamo iz bliske povijesti kakvih je bilo prijedloga“, kazao je.

Upitan je i da komentira Milanovićeve izjave kako će kroz misiju NSATU naši vojnici možda morati ići u Ukrajinu, na što je kazao kako predsjednik ponavlja jednu te istu laž i obmanjuje javnost.

„On zastrašuje javnost krivotvorinama, lažima. Ovdje govorimo o Hrvatskoj kao članici NATO saveza. Hrvatski vojnici sudjeluju i u Baltičkim zemljama, Mađarskoj i sl“, kazao je dodavši kako pitanje sudjelovanja hrvatskih vojnika u Ukrajini nikada nije bilo tema razgovora niti je, kad je NATO u Washingtonu donio odluku, bilo razmišljanja da bi vojnici sudjelovali u Ukrajini nego bi se osnovalo sjedište u Njemačkoj odakle bi se pružala pomoć.

PS/IBM

Popularni Članci