'

GAĐALI IH PIJESKOM, KAMENJEM... Mladi turist s dečkom u Splitu bio meta homofobnog napada, oglasio se i Zagreb pride: "Croatia, full of homophobes" (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zvonimir Barišin/PIXSELL
Ricky Liu, tiktoker iz Londona, objavio je na društvenim mrežama videa u kojima je opisao napad na njega, njegovog dečka i prijatelja na splitskim Bačvicama. 

U dva videa priča kako su ih, kad su se slikavali u moru, prvo djeca gađala pijeskom, no razbježali su se kad su ih počeli snimati i prijetiti policijom.

Međutim, napadanje se nastavilo kad su izašli iz mora, gdje su ih, sada starije osobe, gađale kamenjima i cigaretama. 

Odlučili su poći s plaže, no slijedio ih je muškarac, koji je Rickyevog prijatelja udario šakom u glavu. 

Ricky u videima naglašava da ih je snimio jer ne želi da nepravda prođe nezamijećeno, ali i zato jer sada mora u strahu provesti ostatak odmora.

O događaju se oglasio i Zagreb Pride: 

"SAŽETAK NAPADA NA PAR GEJ TURISTA NA BAČVICAMA

Dečki su se kupali i ljubili. Hrvatska homofobna djeca prvo su „muški“ pomislila da mogu što im se hoće, pa su onda „hrabro“ lagali da nisu oni ništa napravili, onda su im se – umjesto da djecu upozore i smire – u kukavičkom iživljavanju pridružili „ponosni“ hrvatski muževi.

Na potezu su:

1. Policijska-uprava splitsko-dalmatinska koja preko medija i društvenih mreža raspolaže svim relevantnim dokazima za uznemiravanje, ponižavanje i na koncu zločin iz mržnje koji su počinili hrvatski maloljetni i punoljetni državljani čiji je identitet vrlo jednostavno utvrditi;

2. Ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović (HDZ), koji napad mora osuditi i dati nalog policijskim postajama da brzo i učinkovito rješavaju slučajeve zločina iz mržnje;

3. Ministar turizma i sporta, Tonči Glavina (HDZ), koja si mora ispričati Rickyju Liu i njegovom dečku;

4. Hrvatska turistička zajednica koja se mora oglasiti priopćenjem;

5. Gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak (Centar).

Sve manje od toga je poruka domaćim i stranim turistima da je Hrvatska mala zemlja puna homofoba koje država štiti, a nasilje prihvaća.

Sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj imaju neosporivo pravo slobodno se kretati ulicama, poljubiti se gdje god požele, plesati zagrljeni na ljetnim obalnim festivalima, nježno se dodirivati na plažama i kupalištima, držati se za ruke u kafićima i restoranima: živjeti živote slobodne od nasilja."

Popularni Članci