FRANKOVIĆ SE IZBORIO ZA SUVENIRNICE U sustav potpora za očuvanje radnih mjesta za lipanj uključene i suvenirnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Google street view
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske izvijestilo je gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića da je prihvatilo njegov zahtjev o dopuni prihvatljivih sektora u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) za lipanj 2020. godine, a koji se odnosio na male proizvođače i suvenirnice iz sektora trgovine i prerađivačke industrije.

Naime, u ime malih proizvođača i suvenirnica, koje po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti spadaju pod trgovinu ili prerađivačku industriju, gradonačelnik Mato Franković početkom linija uputio je dopis ministru rad i mirovinskog sustava Josipu Alardoviću, a kojim je od ovog ministarstva zatražio da se takve obrte i poslovne subjekte s padom prihoda većim od 50 % u odnosu na prošlu godinu uvrsti u sustav potpora za mjesec lipanj, a što je Ministarstvo i prihvatilo.

- Poslovanje suvenirnica u priobalnom djelu Republike Hrvatske, od kojih mnoge imaju i svoju vlastitu proizvodnju, nije usporedivo s poslovanjem ostalih gospodarskih subjekata u sektoru trgovine - pisao je gradonačelnik Franković ministru Alardoviću.

– Radi se o specifičnom proizvodu namijenjenom gotovo isključivo domaćim i stranim turistima kojih nažalost još uvijek nema, trgovine su zatvorene, a čest je slučaj da su u samoj proizvodniji suvenira zaposlene cijele obitelji i to poslovanje im predstavlja jedini izvor prihoda. Stoga smatram da su svi obrti i poslovni subjekti trgovine i proizvodnje suvenira ranjiva skupina koju u ovo vrijeme treba zaštititi - napisao je gradonačelnik.

Kako su Grad Dubrovnik pismeno izvijestili iz Ministarstva, Odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 18. lipnja kriteriji za provedbu Potpore dopunjeni su te ciljana skupina poslodavaca za korištenje ove mjere uključuje poslodavce iz prerađivačke industrije i trgovine koji zapošljavaju manje od 10 radnika (mikro poduzetnici).

Dopuna se odnosi se na djelatnosti trgovine na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) u sektoru trgovine te na čitav niz djelatnosti u sektoru prerađivačke industrije, a koje uključuju proizvodnju ostalih proizvoda od porculana i keramike, proizvodnju nakita, imitacije nakita (bižuterije) i srodnih proizvoda, ostalog tekstila, štavljenje i obradu kože, proizvodnju ostalih proizvoda od drva (pluto, slama, pletarski proizvodi), ostalih proizvoda od papira i kartona, proizvodnju eteričnih ulja, vina i piva te rezanje, obilovanje i obradu kamena.

Popularni Članci