'

DONOSIMO Željan Konsuo napisao kako naziv bazena po zločincu više nije sporan, logoraši iz Morinja zauzeli još oštriji stav

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: bazenkotor.me/društvene mreže
Hrvatski vaterpolisti odbijaju igrati na kotorskom bazenu koji nosi ime po Zoranu Gopčeviću, crnogorskom vaterpolistu i čovjeku koji je bio zapovjednik smjene u logoru Morinj. Dubrovački dnevnik u posjedu je Dopisa u kojemu potpredsjednik VK Jug Adriatic osiguranje, Željan Konsuo piše Hrvatskom vaterpolo savezu kako ''osobno smatra da više ne postoje razlozi za neodigravanje utakmica''.

Kao što je poznato, Kotorska skupština 2021. godine donijela je spornu odluku o imenovanju zimskog bazena Zoran Džimi Gopčević, po čovjeku koji je bio čuvar zloglasnog logora Morinj 1991., i ujedno jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. U logoru su se za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku zatočili, maltretirali i ubijali hrvatski civili i branitelji, a o čemu postoje brojna svjedočanstva zatočenika tog logora, kao i sudske presude.

Zbog toga hrvatski klubovi odbijaju tamo odigravati utakmice. Odluka je to i hrvatskih ministarstva, ali i klubova i Saveza, uz podršku dubrovačkog gradonačelnika i župana dubrovačko-neretvanskog. 

Ipak, u posjedu smo dopisa u kojem Željan Konsuo piše Hrvatskom vaterpolo savezu i navodi kako ''osobno smatra kako više ne postoje razlozi za neodigravanje utakmica u Kotoru''. U nastavku dodaje i dodatno obrazloženje svog stava te nastavlja i piše -  ''... a mi iz Dubrovnika smo ipak najpozvaniji govoriti o tome, mada odluke vlasti naravno poštujemo''.

Goran Mratinović / DD

Njegovo ime je u potpisu Dopisa, a riječ o osobi koja je na funkciji potpredsjednika kluba VK JUG Adriatic osiguranje i Hrvatskog vaterpolskog saveza, a  član je i vijeća HOO-a i Nacionalnog vijeća za sport. 

S obzirom na to kako se u obrazloženju svog stava poziva na Dubrovnik i Dubrovčane, odnosno ljude koje vežu najveće traume uz logor Morinj, zatražili smo i komentar predsjednika dubrovačke podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora, Zdenka Bulića. Kao što je poznato, riječ je o čovjeku koji je u Morinju proveo paklena dva i pol mjeseca, i koji u ime Društva i dalje govori kako je njihov stav o odigravanju utakmica na tom bazenu jasan. 

A.Č.

"Već tri godine, od kada su u Kotoru donijeli političku odluku da će bazen nazvati po ratnom zločincu, naš stav je isti. Stav je da oni mogu raditi što žele, ali mi smo tražili od naših, hrvatskih klubova, da ne idu igrati pod krov tog bazena. Čovjek čije ime nosi bazen je bio zapovjednik smjene u logoru Morinj, potencijalni ratni zločinac kojemu je trebalo biti suđeno, ali nije mu suđeno jer je umro. 

Sukladno dogovoru s VK Jugom, gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem, donesena je preporuka da se ne igra na tom bazenu. Bez obzira na sve moguće sportske uspjehe tog čovjeka, nama to predstavlja strašnu traumu i nanosi štetu dubrovačkim logorašima. I dalje postoje veliki razlozi da se ne igra na bazenu koji se zove po Gopčeviću, a mi ćemo o svemu zauzeti i još oštriji stav", zaključio je Bulić. 

Popularni Članci