DOKTORI NE MOGU VJEROVATI ŠTO SE DOGAĐA Čovjek imao karcinom, kad je obolio od Covida rak se potpuno povukao

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Pacijent s karcinomom iz Cornwalla čudesno je izliječen nakon hospitalizacije zbog teškog oblika covida-19, otkrilo je zapanjujuće medicinsko izvješće. 

Liječnici smatraju da je koronavirus mogao potaknuti odgovor imunosnog sustava, koji je iskorijenio tumore, piše Telegraph, a prenosi Net.hr. 

Neimenovani 61-godišnji pacijent u bolnici Royal Cornwall u Truru u Velikoj Britaniji došao je na kontrolu prošloga ljeta nakon što mu je dijagnosticiran Hodgkinov limfom, rijedak rak krvi, koji svake godine pogađa 2100 ljudi u toj zemlji.

Remisija je izuzetno rijetka

Bolest koja se javlja kada bijele krvne stanice izmaknu kontroli i prošire se na limfne čvorove, obično se liječi kemoterapijom. Oko 90 posto pacijenata i dalje živi pet godina nakon toga. Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu prsa prepuna tumora i prije početka liječenja, muškarac je primljen u bolnicu jer je razvio teški covid.

Kada se oporavio od covida, ponovno je pregledan te je otkriveno da je i njegov karcinom gotovo potpuno nestao! Iznenadna remisija kod Hodgkinova limfoma moguća je, ali isto tako i izuzetno rijetka. U svijetu je zabilježeno samo nekoliko desetaka sličnih slučajeva. Ovaj slučaj je opisan u znanstvenom časopisu British Journal of Hematology.

Liječnici smatraju kako je koronavirus pokrenuo antitumorski imunosni odgovor, ali naglašavaju da je možda riječ i o pukoj slučajnosti. Doktorica Sarah Challoner iz bolnice Royal Cornwall potvrdila je: “Mislimo da je covid-19 pokrenuo antitumorski imunosni odgovor.”

Izliječile su ga T-stanice?

Dodala je da je medicinski tim vjerovao kako su T-stanice, koje se bore protiv infekcija u tijelu, također mogle napadati stanice raka i dovesti do remisije. Međutim, drugi su liječnici upozorili da se ne donose prerano zaključci o uzroku oporavka ovoga 61-godišnjaka.

“U ovoj je fazi prerano izvlačiti bilo kakve zaključke iz tih slučajeva. Sasvim je moguće da je riječ o slučajnosti. Svatko tko se podvrgava liječenju raka, trebao bi se i dalje pridržavati savjeta svojih liječnika, kao i zaštititi se od zaraze koronavirusom, a mi potičemo sve ljude na cijepljenje”, rekao je glasnogovornik organizacije Cancer Research UK Martin Ledwick.

Izvještaj u talijanskom medicinskom časopisu Acta Biomedica, objavljen prošle godine, opisao je sličan slučaj u bolnici Cremona u Italiji, kada se također kod jednoga onkološkog pacijenta tumor počeo povlačiti nakon što je isti obolio od covida.

Popularni Članci