Dok prosječni umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem, pogledajte kolike mirovine dobivaju bivši političari

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Običan hrvatski umirovljenik jedva preživljava s 300 eura mirovine, dok su bivši saborski zastupnici, ministri i ustavni suci u siječnju ove godine dobili mirovinu koja je u prosjeku iznosila oko 1500 eura (11.300 kuna), što je 800 kuna više nego lanjskog siječnja.

Otkrivaju to novi podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tako je navedeno da su u siječnju mirovinu iz kategorije bivših visokih dužnosnika dobile ukupno 684 osobe, što je za dvije više nego u siječnju prošle godine, a njihove su mirovine najveće.

U siječnju je mirovinu po svim osnovama dobilo ukupno oko 1,23 milijuna umirovljenika, što je oko 5.000 umirovljenika manje nego prije godinu dana, javlja Danica.hr.

A prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, mirovine je u siječnju dobilo 1,13 milijuna umirovljenika dok je njihova prosječna mirovina iznosila 381 euro, što je oko 2870 kuna. Prošlog siječnja prosječna mirovina u toj kategoriji iznosila je oko 2650 kuna.

Nadalje, podaci HZMO-a otkrivaju i kako gotovo 200 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj danas dobiva manje od 270 eura, odnosno manje od 2034 kune. U Hrvatskoj je, inače, bilo ukupno oko 1,61 milijun osiguranika (zaposlenih po svim osnovama i kategorijama), što je oko 36 tisuća zaposlenih više nego početkom siječnja prošle godine. Na jednog umirovljenika tako dolazi 1,31 zaposleni, prenosi Net.hr.

Popularni Članci