BIVŠI PREMIJER VALENTIĆ Dok njegove tvrtke doživljavaju slom, nevjesta mu uveliko gradi po Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Stečajna upraviteljica Nive inženjeringa, tvrtke koju je osnovala Niva d.d. kojoj je na čelu bio bivši premijer Nikica Valentić, predala je izvješće zagrebačkom trgovačkom sudu prema kojem je dosad na ''bubnju'' prodano 99 nekretnina te propale tvrtke od koje su vjerovnici potraživali čak 130 milijuna kuna, donosi Poslovni dnevnik.

Među dosad prodanim nekretninama ističe se i oko 58.000 četvornih metara zemljišta u Jastrebarskom od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Na tim zemljištima procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imala su neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa - H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga, u izvješću se navodi i da su prodana dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna te više desetaka garaža u zagrebačkoj Jurkovićevoj ulici i u Zaprešiću.

Neposredno prije podnošenja izvješća stečajne upraviteljice sudskim zaključkom određena je prodaja još oko 60.000 ''kvadrata'' zemljišta upisanih kao livade u okolici Jastrebarskog procijenjene vrijednosti nešto veće od milijun kuna na kojima je upisano razlučno pravo Erste banke.

Prije toga bila su donesena i rješenja o prodaji tridesetak parkirnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, donedavnom sjedištu Niva inženjeringa, tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon što je u lipnju 2017. otvoren stečajni postupak na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici.

Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016. Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora, donosi Poslovni.hr.

Inače, obitelj Valentić, točnije nevjesta bivšeg premijera, Iris Valentić, investitorica je u velikim graditeljskim podhvatima u Dubrovniku. Tako je Iris, kćer dubrovovačkog poduzetnika Srećka Žuneca, kao vlasnica tvrtke Animi Arhitektura skoro izgradila zgradu preko puta Robne kuće Minčeta u Žuljanskoj ulici. Osim toga, u Lapadu je investitorica s Rokom Tolićem te na Babinom kuku grade stambenu zgradu.

Iris Valentić kupila je luksuznu vilu na Pločama koju su prodavali Todorići. Cijela priča je zanimljiva jer je Valentić postala novi-stari vlasnik nekretnine. Prvo je vilu 2007. kupio, obnovio i darovao kćerki otac Srećko Žunec koji je prodao Todorićima 2011. godine, a oni su kasnije ponovno, u jeku krize Agrokora, prodali Iris Valentić da bi ona prošle godine nekretninu ponudila Županiji na prvokup. Iris Valentić i Ivana Todorića veže kumstvo.

Popularni Članci