Danas temperature idu i preko 30°C, za vikend se očekuje jača promjena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Hrvatsku danas očekuje pretežno sunčano i vrlo toplo, u unutrašnjosti i vruće vrijeme, a temperature će se penjati i preko 30 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, u gorju povremeno i jak, a uz obalu i južni te jugoistočni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva.

Detaljniju prognozu pripremila je za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku te većinom slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 14 °C, a najviša dnevna u većini mjesta oko 30 °C.

Pravi ljetni ugođaj danju i u središnjoj Hrvatskoj gdje će također prevladavati sunčano vrijeme. Puhat će slab, u gorju povremeno i umjeren jugozapadni vjetar. Jutro toplije nego u srijedu, a i najviša dnevna temperatura malo viša pa će sredinom dana biti vrlo toplo i vruće.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu obilje sunčanih sati, ali ujutro uz mogućnost kratkotrajne magle po gorskim kotlinama. Uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, temperatura zraka brzo će rasti, i u najtoplijem dijelu dana vrijednosti će biti između 24 i 27 °C.

U Dalmaciji se nastavlja sunčano i vrlo toplo vrijeme. Noću i ujutro tiho pa je moguća i sumaglica, a sredinom dana puhat će slab i umjeren vjetar s malo valovitog mora.

I na krajnjem jugu Hrvatske još jedan u nizu pretežno sunčanih dana. Jutro i prijepodne bez vjetra pa će more biti mirno, a u najtoplijem dijelu dana slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak s kojima će more biti malo valovito, temperature oko 19 °C.

I u nastavku tjedna na Jadranu pretežno sunčano. U petak ponegdje i sasvim vedro, a u subotu će povremeno biti umjerene naoblake, uz porast vjerojatnosti za poneki neverin, ponajprije duž obale. Temperatura u blagom porastu. Vjetar najčešće slab promjenjiva smjera, a podno Velebita će u subotu puhati umjerena do jaka bura.

I u unutrašnjosti se nastavlja iznadprosječna toplina, ali od petka ponovno nestabilnije vrijeme. Sunčanih razdoblja neće nedostajati, no treba računati na popodnevne lokalne pljuskove, u petak prije svega u najzapadnijim predjelima, a za vikend vjerojatnije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, donosi Index.

Popularni Članci