Danas će prosvjedovati liječnici, evo što zahtijevaju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: pexels
Zbog nezadovoljstva stanjem u zdravstvenom sustavu i položajem liječnika, danas će se na Markovom trgu održati prosvjed pod nazivom 'SOS za zdravstvo'.

Liječnici prosvjednici će se okupiti nešto prije 11 sati na Trgu dr. Franja Tuđmana i krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića pa na Trg svetog Marka. Planirano je da prosvjed započinje u 12:05 sati. U organizaciji Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika, liječnici će danas zahtijevati promjene u zdravstvu, a otvorena je i mogućnost štrajka ukoliko se Vlada na njihove zahtjeve ogluši. 

“Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente", rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić i napomenuo da ne žele na prosvjedu političke dužnosnike kako se problem ne bi politizirao.

Liječnici koji će danas prosvjedovati od Vlade zahtijevaju izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto. Osim toga, traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje 'robovlasničkih' ugovora za specijalizacije liječnika.

Kritični su prema najavljenoj reformi zdravstva i ističu svoje nezadovoljstvo radnim uvjetima i neučinkovitim upravljanjem sustava, a posebno se naglašava loše stanje unutar primarne zdravstvene zaštite. Smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva, pa će ih uputiti izravno premijeru i Vladi.

Resorni ministar, Vili Beroš u više je navrata isticao kako prosvjed ne smatra dobrim načinom za rješavanje problema. 

“Za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja”, kazao je ranije ministar i dodao kako dvije tisuće liječnika ima veću plaću od premijera i da sugrađani smatraju kako 'žive dobro'.

Podršku Berošu su pružili Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska udružba obiteljskih liječnika i Udruga poslodavaca u zdravstvu.

Popularni Članci