ČETNIK I OSUĐENI UBOJICA Ovo je muškarac koji je izručen nedaleko od Dubrovnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Crnogorska policija izručila je u srijedu na graničnom prijelazu Debeli brijeg kod Dubrovnika srbijanskog državljanina Sašu Sinđelića radi izdržavanja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva koje je počinio u Hrvatskoj.

U priopćenju kojim potvrđuje njegovo izručenje crnogorska policija navodi da je "Sinđelić lišen slobode u Crnoj Gori 1. srpnja ove godine po međunarodnoj tjeralici NCB Interpol, na zahtjev Zagreba, a koji se potraživao radi izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Vukovaru od 28. travnja 2011., kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog kaznenog djela teškog ubojstva i kaznenog djela teške krađe".

Sinđelić (39) je u Crnoj Gori bio svjedok-suradnik u postupku "državni udar", u kojem se sudilo za pokušaj državnog udara koji je trebao biti izveden prije tri godine, na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji 16. listopada, prenosi RTL

Podgorički mediji objavili su kako je izručenje počelo ujutro kada je Sinđelića policija izvela iz zatvora u Spužu uz jake mjere sigurnosti.

Uprava policije priopćila je kako je Prizivni sud Crne Gore “utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije, okrivljenog Sinđelić V. Saše, iz Smedereva, po zamolbi za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 15. 7. 2019 godine, toj državi".

Nakon što su prethodno podgorički Viši sud, a onda i Prizivni sud Crne Gore donijeli odluku da postoje svi zakonski uvjeti da Sinđelić može biti izručen Hrvatskoj, rješenje o tome potpisao je sredinom listopada crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002. Sinđelić je, prije nego li je ilegalno ušao u Hrvatsku, ubio poljoprivrednika iz Drenovaca, u županjskoj Posavini, pobjegao iz vojarne u Srbiji s automatskom puškom kojom je i počinio ubojstvo.

Sinđelić je 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio i glavni svjedok-pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima su i dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

Inače, Sinđelić je poznat i kao član Srpskog četničkog pokreta.

Popularni Članci