test

Capak: Blagi porast slučajeva nije zabrinjavajuć, radi se blažem obliku virusa, ne treba razmišljati o vraćanju mjera

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
U ponedjeljak je bio sastanak u Vladi, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je o čemu je bilo govora i zašto je do sastanka došlo.

“Mi smo imali sastanak s premijerom da ga informiramo o situaciji kakva je u svijetu, kakva je u Europi, i kakva je kod nas što se tiče korone. Mi imamo blagi porast broja slučajeva, što nije zabrinjavajuće jer se radi o blažem obliku korone, omikronu, iako nam se brže šire nove varijante, ali razloga za zabrinutost nema”, kaže Capak.

Na pitanje razmišlja li se o vraćanju nekih mjera odgovara: “Pažljivo pratimo situaciju iz dana u dan i zasad nema potrebe da se uvode neke nove mjere”.

Kakva nas jesen čeka?

Capak je za Dnevnik.hr komentirao i što možemo očekivati na jesen.

“Mi smo stalno na oprezu i preporučamo građanima da budu na oprezu. Cjepivo im je na raspologanju. Tijekom sezone pretpostavljamo da se neće dogoditi neka nova promjena da dođe malignija varijanta, a na jesen ćemo u skladu s onim što ćemo saznati tijekom registracije novovarijantnih cjepiva, Pfizer i Moderna, tada ćemo napraviti preporuke za cijepljenje”, kaže ravnatelj HZJZ-a.

Ako bi se vraćale mjere, što je prvo na stolu?

“Ovakva infekcija, visokozarazna, uvijek se sprečava smanjenjem kontakta, u tom slučaju će u prvom valu doći maske, smanjenje kontakta, ali u ovom trenu ne razmišljamo o tome. Blaga je varijanta, ne pune nam se bolnice, trebamo razmišljati o tome ako nam dođe neka nova varijanta koja će biti malignija od ove”, rekao je Capak.

S obzirom da nam stiže turistička sezona, Capak je komentirao trebamo li strahovati da će neke zemlje uvesti restrikcije s obzirom na broj zaraženih.

“Ta mogućnost postoji, i još uvijek se prati incidencija po zemljama i označavaju se zemlje bojama, ali ni jedna zemlja sada ne primjenjuje ni jednu od mjera koje su dopuštene. Mogućnost da sada netko to uvede bez obzira na porast broj zaraženih je jako mala”, kaže Capak.

Popularni Članci