test

PRVI BISKUP KOJI JE ČESTITAO MILANOVIĆU Uzinić poručio budućem predsjedniku: 'Neka ustraje na novom putu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja 6. siječnja u dupke punoj crkvici Domino u Dubrovniku misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju rektora crkve don Slavka Grubišića. 

Biskup kazao kako našoj zemlji, Crkvi, domovini i svakom pojedincu želi da krenu tim novim Isusovim putem istine, ljubavi i mira te je u tom kontekstu čestitao i novom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

„To želim i za ovu našu Zemlju. Želim joj da se prestane kretati ovim sebičnim putovima koji je iskorištavaju, koji iskorištavaju druge, kako bi doista svijet, zemlja, čovječanstvo konačno mogli krenuti putem Boga koji je u djetetu postao čovjek, da nam pokaže na koji način možemo biti novi ljudi, novi muškarci i žene", kazao je biskup.

"To želim i za našu Crkvu, Crkvu kojoj pripadamo, koja traži putove obnove, traži načine na koji doista može nastaviti biti – a to joj je poslanje – ona koja pokazuje svjetlo, pokazuje na Isusa Krista, koja ga navješćuje riječima i svjedoči životom kršćana kojeg svi živimo na svojim razinama.

Želim to isto i za našu domovinu. Koristim priliku dok govorim o ovom novom putu za našu domovinu, čestitati našem novom predsjedniku, koji je između ostalog u svom pobjedničkom govoru rekao i ovo: ‘ Ja od danas radim posao i živim posao drukčije od ovoga do sada’. Rekao je da želi krenuti novim putem. Želim doista njemu da ustraje na tom novom putu. Uz tu želju naravno želim da i cijela naša domovina krene novim putem, putem koji će biti put koji nam je pokazao Isus Krist, a to je put mira, ljubavi, zajedništva, služenja, put koji ne stavlja u središte sebe i svoj interes nego se stavlja na raspolaganje i služenje drugima. Naravno da i svakom od nas pojedinačno želim da krenemo tim putem“, kazao je dubrovački biskup o čemu prenosi IKA te je dodao kako bi bilo iluzorno misliti da je to lako.

Biskup Uzinić je u propovijedi kazao kako je blagdan Bogojavljenja vrlo maštovito prikazivan u umjetnosti pa i na području biskupije postoje mnoge slike s tom temom poklonstva triju kraljeva, odnosno mudraca koji su dobili i kraljevska obilježja.

Biskup je u propovjedi govorio o traženju betlehemske zvijezde.

"Traženje te zvijezda je kao i traženje Noine arke, gotovo besmisleno, jer ta zvijezda jest sam Isus", poručio je biskup Uzinić dodavši kako to nije  neka zvijezda na nebu o čemu na više načina svjedoči Sveto pismo. 

„Želimo li se pridružiti mudracima nemojmo na nebu tražiti zvijezdu koja je došla u Betlehem i objavila Isusovo rođenje, tražimo je u betlehemskom djetetu položenom u jasle, običnom djetetu, kako bismo je mogli onda pronaći i jedni u drugima i biti jedni drugima odraz tog svjetla, oni koji to svjetlo svjedoče svojim životom“, naglasio je dubrovački biskup.

A da bi se to dogodilo, dodao je Uzinić, treba se dogoditi ono što se dogodilo mudracima, o čemu govori evanđeoski ulomak na Bogojavljenje, a to je „da promijenimo put, da ne idemo više starim putovima koji su tražili rješenja i odgovore u zvijezdama, što je oznaka poganskih naroda, nego da u Isusu Kristu prepoznamo svoj put“.

„On je put. Pokušajmo zaboraviti naše stare sebične putove koji su u središte stavljali uvijek nas i naše interese kako bismo mogli konačno kretati njegovim putovima, putovima istine, ljubavi, mira“, kazao je biskup Uzinić u propovijesti prenosi Informativna katolička agencija.

Popularni Članci