test

Berba je bila dobra, a vinari poručuju: Poskupljenja su neizbježna!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Veseli i raspjevani berači u šestoj brzini, uz koju ukradenu bobicu za osvježenje, te gazde koji od ranog jutra jednim okom prate berbu i radnike, a drugim prešanje, pa i beračku logistiku, odnosno brentaše... Berba grožđa polako se privodi kraju, a malo je reći da su vinogradari i vinari strepili nakon dugotrajne suše.

Berba je ove godine u nekim dijelovima Hrvatske počela puno ranije nego inače, ponegdje već sredinom kolovoza. Unatoč očekivanim manjim prinosima zbog dugotrajne suše, vinogradari gotovo jednoglasno poručuju da je grožđe zdravo te da će vino biti i slađe i kvalitetnije, zahvaljujući nedavnoj kiši koja je ublažila gubitke. Šećera u bobicama ima dovoljno i količine kiseline su primjerene.

No, s druge strane, nezaobilazan rast troškova zasigurno će utjecati na poskupljenje vina, donosi Tporta.hr.

I u Istri je berba krenula desetak dana ranije nego prijašnjih godina, a Elvis Visintin, glavni enolog vinarije Capo u istarskoj Općini Brtonigla, očekuje 20 posto manje uroda. Riječ je o maloj istarskoj vinariji sa 7,5 hektara vinograda na tri položaja, a koja godišnje u optimalnim uvjetima proizvede, prema navodima na njihovoj web stranici, 38.000 litara vina.

'Vino će ove godine biti kvalitetnije zato što se skupilo više šećera, a uz to je grožđe dozrijevalo u gotovo pa optimalnim uvjetima jer je prije berbe ipak palo nešto kiše, loza se oporavila i nastavila sazrijevati. Možemo očekivati da će malvazija imati više alkohola nego prijašnjih godina', kaže Visintin.

Nezaobilazna tema je poskupljenje vina, a ono je, kaže sugovornik tportala.hr, sigurno i nezaobilazno i to ne samog zbog manjeg uroda, što je samo po sebi prirodna pojava, već i zbog povećanja troškova proizvodnje. Znatno je poskupio plavi dizel, skočile su cijene električne energije, poskupjela su gnojiva, pa i ona ekološka, koja koristi vinarija Capo, a i sredstva za zaštitu bilja od bolesti i insekata, kao i etikete te staklena i kartonska ambalaža.

'Produžio se i rok dobave. Danas svjedočimo nečemu što ranije nismo mogli zamisliti – ako želite nabaviti neki repromaterijal, koji bi vam inače stigao za sedam do 10 dana, sada na njega morate čekati i po mjesec i pol, ako uopće dođe. Uz sve to, poskupjela je radna snaga, koju je teško naći, tako da problem više nije samo u cijeni. To nas sve stišće i morat ćemo dići cijene vina. Cijenu formiraju i ponuda i potražnja, a ponuda će ove godine biti manja zbog manjih prinosa. Tek trebamo vidjeti što će biti s potražnjom jer prije svega ovisimo o turističkoj sezoni', kaže Visintin. U vinariji Capo prerađuju grožđe od kojeg prave istarsku malvaziju, chardonnaypinot sivi, sauvignon bijeli, muškat žuti, pinot crni, cabernet sauvignoncabernet franc i merlot, a dio je rastao u mladim vinogradima zasađenima ove i prošle godine.

Visintin pojašnjava da su morali obnoviti stare vinograde oboljele od zlatne žutice, najopasnije bolesti vinove loze u Europi. Iskoristili su stoga sredstva iz programa Ministarstva poljoprivrede za obnovu vinograda kako bi raskrčili stare i zasadili mlade nasade.

Vinogradari očekuju da će poskupjeti i grožđe, a neki vinari kupovat će ga zbog ovogodišnjeg manjeg uroda i poskupljenja repromaterijala. Tako bi za kilogram grožđa trebalo izdvojiti od četiri do osam kuna, što je dvije kune skuplje nego prijašnjih godina.

Popularni Članci