ZID JE 'PAO' Legaz izgradio prolaz na Titovoj vili: Imamo ga!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Divlja liga vaterpolo, Udruga Divlja liga vaterpolo
Dubrovčani i njihovi gosti od danas mogu neometano pristupiti pomorskom dobru na kupalištu ispod vile Banac. U nedjelju rano ujutro Zid je konačno 'pao'. 

Iako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća od strane vijećnika KLGB Srđ je Grad pokrenuta inicijativa prema kojoj bi Grad Dubrovnik izgradio prolaz u zidu između kupališta hotela Splendid i onog ispod vile Banac ili tzv. Titove vile, udruga Divlja liga Vaterpolo nije mogla čekati pa je prolaz otvorila vlastitim snagama. 

Jutros je na naš redakcijski mail stigla ova fotografija koja zorno prikazuje sadašnje stanje s terena. Zid je 'pao', prolaz je probijen, a Dubrovčani i svi gosti na 'Titovu' će moći prolaziti neometano - kroz zid. 

Članovi udruge Divlja liga vaterpolo prolaz su otvorili u nedjelju ujutro, a u dovršenju radova omelo ih je olujno nevrijeme. 

-'Prolaz je funkcionalan, samo ga još treba urediti iz estetskih razloga', rekao je predsjednik Udruge Igor Legaz.

Podsjetimo, vila Karla Banca sagrađena je 1937. godine. Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao je preventivnu zaštitu na kulturno dobro za vilu i dio predmetnog zida. Preventivna zaštita odnosi se na 90 metara kamenog zida, dok je ostalih 15 metara (gdje je otvor izgrađen) neosporno pomorsko dobro. 

Radove na probijanju otvora u zidu je, kako je Dubrovački dnevnik opširno izvještavao, Udruga je započinjala dva puta. Prvi put, 12. travnja, predsjednika Udruge Igora Legaza u naumu da Dubrovčanim i gostima osigura nesmetan pristup javnom pomorskom dobru spriječili su pripadnici policije i zaštitari vlasnika velebnog zdanja.

U subotu, 10, svibnja, to su napravili inspektori Lučke kapetanije Dubrovnik. Inspektori su tom prilikom jasno naglasili kako prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama jedino Grad Dubrovnik, uz suglasnost Kapetanije,može izvesti predmetne radove.

Dubrovački dnevnik je ranije ovog tjedna Gradu Dubrovniku uputio upit kako bismo doznali dokle se došlo s pripremom Zaključka koji se trebao naći pred vijećnicima na idućoj sjednici, no odgovor još nismo primili. Pisali smo, bez uspjeha, i Lučkoj kapetaniji Dubrovnik. No, Udruga Divlja liga vaterpolo preduhitrila je Grad i obavila taj posao umjesto njih. 

Od nedjelje, 1. lipnja Zid ima bužu. I to pravu. 

Petar Ipšić

Popularni Članci