Na zahtjev 'Srđevaca' pripemit će se odluka o 'bužanju' Zida, Vlahušić poslao poruku investitorima

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Gradsko vijeće će za sljedeću sjednicu pripremiti zaključak o kupalištu ispod vile Banac. Hoće li Grad i izgraditi prolaz, odnosno vrata, u spornom zidu još nije jasno.  

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad na današnjoj je sjednici predložila Gradskom vijeću uvrštenje zaključka kojim bi se nadležnom upravnom odjelu Grada Dubrovnika naložilo da što prije napravi prolaz, odnosno vrata u zidu koji kupalište hotela Splendid dijeli s onim ispod vile Banac.

Kupalište ispod tzv. Titove vile, podsjetio je vijećnik Ivan Viđen, u Generalnom urbanističkom planu vodi se kao uređena plaža. Istaknuo je kako je obveza Grada uskladiti stanje na terenu s odredbama GUP-a, odnosno izgraditi prolaz u zidu. Ispred 'Srđevaca' predložio je da se u dnevni red sjednice uvrsti zaključak kojim će naložiti nadležnom upravnom odjelu da za sljedeću sjednicu pripremi predmetnu odluku. Viđen je otkrio kako su čak dobili i prvu ponudu za izvođenje radova i kako se radi o relativno malom iznosu.

Gradonačelnik Andro Vlahušić odgovorio je kako nema ništa protiv da se ova točka (uz dvije druge koje su predložili Maro Kristić i Igor Miošić) uvrsti u dnevni red, ali ne kao zasebna jer nije pripremljena, već da se donese objedinjeni zaključak kojim će se nadležnim službama naložiti da za iduću sjednicu pripreme kvalitetnu odluku(e).

Vlahušić je rekao kako prema njemu dostupnim informacijama Grad Dubrovnik ne može samostalno vršiti akte na pomorskom dobru. -'To je neriješeni sustav, mi imamo pravo skinuti dio ograde sa šiljcima, što smo i napravili'. Ipak, napomenuo je kako je moguće da i njegove stručne službe griješe. -'Ali, slažem se da za iduću sjednicu pripremimo odluku i pronađemo način kako da ta plaža postane stvarno javno dobro', zaključio je Vlahušić.

Podsjetimo, tzv. antičke šiljke, na zid koji nije u njegovom vlasništvu, a koji se nalazi na pomorskom dobru, dijelom i pod preventivnom zaštitom konzervatora, postavio je sadašnji vlasnik vile Banac Braslav Turčić.

Radove je, kako je Dubrovački dnevnik opširno izvještavao, dva puta započinjala udruga Divlja liga vaterpolo. Prvi put, 12. travnja, predsjednika Udruge Igora Legaza u naumu da Dubrovčanim i gostima osigura nesmetan pristup javnom pomorskom dobru spriječili su pripadnici policije i zaštitari vlasnika velebnog zdanja.

U subotu, 10, svibnja, to su napravili inspektori Lučke kapetanije Dubrovnik. Inspektori su tom prilikom jasno naglasili kako prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama jedino Grad Dubrovnik, uz suglasnost Kapetanije, može izvesti predmetne radove.

Udruga Divlja liga vaterpolo već je više puta pozvala Grad Dubrovnik da uskladi stanje na terenu s  člankom 80., stavkom 5. Prostornog plana Grada Dubrovnika koji kaže: 'Na području uređenih kupališta nije dopušteno ograđivati plaže, prekidati javne šetnice i onemogućivati pristup moru'. 

Vlahušićeva poruka investitorima: Štitit ćemo do krajnjih granica pravo građana na pristup moru

Na slučaj 'Titova vila' osvrnuo se i vijećnik DDS-a Lukša Martušić. 'Ako u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama stoji da jedinica lokalne samouprave nadležna za pomorsko dobro na svom području, bilo bi dobro da se ovim ljudima pomogne', apelirao je Matušić te pitao gradonačelnika Vlahušića: 'Što Grad može učiniti kako bi se građanima omogućio slobodan pristup na sve gradske plaže?'

-'Sa investitorom kuće uz park Đivović i vile Lapad vode se vrlo teški pregovori kako bi se omogućio pristup građanima. Upravo zato kupujemo i vilu Čingrija da se slični scenariji ne bi ponavljali', odgovorio je Vlahušić. 

-'Ako mi izlazimo ususret investitorima kada im u zbilja kratkom roku izdajemo dozvole i rješenja onda je red i da oni plaže ostavljaju otvorenima za javnost, osim u iznimnim slučajevima kao što je hotel Excelsior', rekao je te pohvalio hotel President, odnosno grupaciju Valamar. Dodao je i kako se za ovo ljeto uređuje i plaža od Orsana sve do Copacabane.  

Poslao je poruku investitorima: -'Ovo je otvoren grad, ali vaše kuće i plaže nisu vrijedne zato što ste dali novce nego zato što se nalaze blizu Dubrovnika. Pokušajte vilu Lapad, vilu Banac ili kuću koja se nalazi uz park Đivović prodati da se nalazi 300 ili 30 kilometara od Dubrovnika. Prodajete ih i zarađujete samo zato što živite u ovom gradu. Ako je Grad otvoren budite i vi otvoreni, ali budite sigurni da će pravne službe, i ja osobno štititi do krajnjih granica pravo građana na pristup moru, more to je sloboda.'

Popularni Članci