Za gradnju na Pobrežju dosad se javilo 60 dubrovačkih medicinskih djelatnika

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Jedan od problema koji godinama muči medicinsko osoblje u Dubrovniku je neadekvatno stambeno zbrinjavanje, što za posljedicu ima nedostatak medicinskog kadra.

- Ovo je nešto najpozitivnije i najkorisnije što se trenutno događa u Hrvatskoj vezano za zdravstvene djelatnike - oduševljeno je kazao predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin koji je početkom studenog kao čelnik sindikata pozvao sve zaposlenike Opće bolnice Dubrovnik, koji su zainteresirani za projekt stanogradnje na Pobrežju, da im se jave. Riječ je o neslužbenim prijavama koje se provode putem e-maila kreiranog samo za tu svrhu. Svi zainteresirani trebaju, pored osnovnih podataka, navesti i koju veličinu stana preferiraju. Kupnja stana financirala bi se povoljnim kreditom koji bi sindikat dogovorio s nekom od banaka posebno za ovaj projekt, no o tome se još nije konkretno raspravljalo dok se ne vidi koliko je točno zainteresiranih za gradnju.

 Večerin za Dubrovački dnevnik otkriva kako se do sada javilo oko 60 medicinskih djelatnika koji bi živjeli na Pobrežju gdje je Grad Dubrovnik donirao zemljište za rješavanje njihovog stambenog problema.

Pobrežje kao poželjna zona stanovanja

Grad Dubrovnik darovnicom će zemljište ustupiti medicinskom osoblju OB Dubrovnik koja će potom samostalno graditi stambene jedinice, a sljedeći korak je rješavanje prostorno-planskih pitanja. Zemljište na Pobrežju površine 75906 kvadratnih metara Grad je kupio u srpnju 2018. u svrhu realizacije dugoročnog plana poticajne stanogradnje na navedenom području.

- Ovo područje još uvijek nije građevinska zona, ali gradonačelnik Mato Franković obećao nam je kako će se to riješiti početkom iduće godine kada budu izmjene GUP-a. Mi za sad radimo predradnje tako da provjeravamo koliko bi ljudi ušlo u ovaj projekt, a tek kasnije ćemo ići u konkretne pregovore s bankama kao i izvođačima radova - istaknuo je  predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin koji se zahvalio gradonačelniku Frankoviću kao i ravnatelju Opće bolnice Dubrovniku Mariju Bekiću na rješavanju ovog važnog pitanja.

Večerin je za sad zadovoljan s brojem prijavljenih te do kraja mjeseca očekuje još desetak novih.

- Do sad su se javili većinom mlađe medicinske sestre i tehničari kao i liječnice i liječnici. Riječ je o onima koji planiraju ostati u Dubrovniku i raditi u našoj bolnici što me posebno veseli. Upravo to je svrha ovog projekta jer želimo zadržati ljude koji su mladi kadrovi naše bolnice - naveo je Večerin te dodao kako će Grad postaviti uvjete za dodjelu stanova tako da isti neće moći biti iznajmljivani ili prodavani nakon što su prvotno dodijeljeni. Prema dogovoru s Gradom Dubrovnikom koji će dodijeliti zemljište i osigurati komunalnu infrastrukturu, gradile bi se manje zgrade te  bi se tako, dodaje Večerin, isključivo riješio problem stambenog zbrinjavanja onih koji nemaju riješeno to pitanje.

Apartmani za gostujuće liječnike na šestom katu bolnice

Osim na Pobrežju, radi se i na projektu uređenja prostora za gostujuće liječnike na šestom katu bolnice. Ideja je u tom prostoru urediti i opremiti 20-ak apartmanskih soba te zajedničke prostorije, a Grad Dubrovnik bi financirao navedene radove i opremu. Tako bi se smanjili troškovi koje Opća bolnica Dubrovnik ima za osiguranje smještaja gostujućim liječnicima, neophodnima za njezino normalno funkcioniranje.

Popularni Članci