VLAHUŠIĆ I FRANKOVIĆ ZAJEDNO PODNO ŽIČARE 'Danas smo dokazali da smo iznad politike' (FOTO)

Autor: Tea Stjepović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS), u društvu svojih zamjenika, te predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) danas su na donjoj postaji žičare zajedno ukazali na nužnost što hitnijeg rješenja problema koncesije za žičaru i plaćanja koncesijske naknade.

Bilo je i nekoliko vijećnika iz Gradskog vijeća.

'Poštujemo Lukšić grupu. Oni rade dobro ali nemaju koncesiju. Mislim da je šest godina dovoljno rada bez koncesije.  Napravili smo sve i sa Ministarstvom financija, završavamo tu priču i mislimo da će do 8. srpnja sve biti riješeno. Ajmo taj posao koji traje šest godina konačno završiti i nema klasičnog protesta nego na licu mjesta treba reći da je interes Grada iznad pojedinačnog interesa', poručio je gradonačelnik Vlahušić.

Na pitanja novinara protiv koga je točno upućen ovaj prosvjed, Vlahušić je odgovorio da je to prosvjed protiv neuređenog sustava na više razina.

'Ovo je jedinstvena žičara u Republici Hrvatskoj. Ovdje je javno dobro dvostruko. Jedno je država, a drugo je javno dobro Grad Dubrovnik kao takav. Mi kao Grad Dubrovnik predstavljamo vlasnike, tj. građane ovog Grada. Ajmo to urediti da država ima svoj PDV, Grad koncesiju, a Excelsa grupa svoju zaradu', pojasnio je Vlahušić.

Excelsa nekretnine su u kolovozu 2015. godine i poslale prijedlog za koncesiju te zatražile odobrenje od Grada Dubrovnika. Koncesija nije dobivena jer postoje dva preduvjeta.

'Jedno je odluka Grada, što je i napravljeno. Potom su potrebne tri suglasnosti i to Ministarstva prometa, DUDDI-a i Ministarstva financija', još jednom je objasnio gradonačelnik te dodao da se Excelsa nekretnine prozivaju jer nisu bili dovoljno korektni i sadržajni da se to napravi.

'Ovakva žičara se neće više pojaviti. Sve nove žičare će prvo morati dobiti koncesiju, ovo je jedina žičara koja radi i naknadno traži koncesiju', poručio je Vlahušić rekavši da ustvari ovdje nema krivca ali da svi moraju napraviti neki kompromis.

Mato Franković u više je navrata ponovio da smo svjedoci društveno neodgovornog poslovanja.

'Glavni i osnovni preduvjet zakona koji je donesen u zakonu o žičara je bio da koncesionar prije toga mora podnijeti zahtjev. Međutim, zakon  nije ništa govorio o tome što u slučaju da taj već obavlja djelatnost. Svjedoci smo da Excelsa nekretnina već godinama vozi goste i zarađuje novac', kazao je Franković i rekao da ovo rade za proračun Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik bi u svoj proračun od zarade žičare za ovu godinu mogao staviti oko šest-sedam milijuna kuna. 

'Našli smo model kako i na koji način to ispraviti. Zamislite koliko se dječjih igrališta može napraviti za ove novce. Ovo je bunt ne samo prema Excelsa nekretninama već i prema nedruštveno odgovornom poslovanju', pojasnio je Franković i dodao da su danas pokazali da su iznad politike.

Popularni Članci