PRVA ŽRTVA KORONE U DUBROVNIKU Preminula starija muška osoba, 62 oboljelih (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"Zadnji podaci su da imamo 62 osobe pozitivne na koronavirus. Imamo i prvu preminulu osobu od koronavirusa," izjavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera dodavši kako je činjenica da se pressice održavaju i na samu Cvjetnicu znak kako se nalazimo u vremenu ugroze. 

"Dosad je iz DNŽ prema Zagrebu upućeno 502 uzorka na analizu, a 62 su bila pozitivna. Očekujemo rezultate još jednog uzorka, hospitalizirano je 14 osoba, osam u OB Dubrovnik, a šest u Studentskom domu. Četvero pacijenata iz OB Dubrovnik je prebačeno u KBC Split, a jedna za Zagreb. Imamo dvije izliječene osobe," izjavio je načelnik Stožera Joško Cebalo dodavši kako je Studentski dom jučer stavljen u funkciju kao sekundarni objekt OB Dubrovnik te kako je 250 kreveta pripremljeno, dok dodatnih 200 kreveta stiže koji su nabavili Grad Dubrovnik i DNŽ.

"U ovom trenutku se u evidenciji OB Dubrovnik nalazi 14 pacijenata, sedam pacijenata je dobrog općeg stanja, jedan pacijent je na intenzivnoj njezi nepromjenjenog stanja, a šest pacijenata se nalazi u Studentskom domu. Tamo je 24 sata dnevno naš liječnik, glavna sestra kao i sestre Poliklinike Glavić. Tijekom jučerašnjeg dana smo imali i dva transporta prema KBC Split gdje imamo četiri pacijenta. Jedan mlađi pacijent je prebačen u kliniku 'Fran Mihaljević' koji je tamo prebačen ne zbog općeg stanja nego s obzirom na svoju kroničnu bolest i temeljno stanje. Izgubili smo borbu za život 85-godišnjeg pacijenta koji je primljen u noći s petka na subotu i koji je pred jutro preminuo. Smješten je u jedinicu intenzivnog liječenja, intubiran je, ali nije uspio izdržati tu borbu, bio je preteškog općeg stanja prije," izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić dodavši kako nema novog medicinskog osoblja u OB Dubrovnik koje je pozitivno na Covid-19. 

"I dalje imamo jednog liječnika i jednu medicinsku sestru koji su pozitivni na Covid-19, oni su izolirani i dobrog su općeg stanja," dodao je Bekić. 

"Imamo 12 novozaraženih tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana; to su jedan zdravstveni radnik koji nije iz bolnice, a kontakt je drugog zdravstvenog radnika, dvije obitelji s po dva novozaražena koji su se zarazili u tim obiteljima, jednu osobu čija je djevojka pozitivna, jedan bračni par iz Dubrovnika kojemu istražujemo kontakte, ali nisu imali daljnje kontakte dok su bili zarazni, jednu osobu iz Ploča za koju se istražuje izvor zaraze, jednu osobu iz Konavala koja je moguća veza sa ZL Dubrovnik i nažalost preminulu osobu. Među 62 oboljelih gotovo su podjednako zastupljena oba spola (32 muških osoba, 30 ženskih), prosječna dob je 52 godine. Što se tiče jedinica lokalne samouprave iz kojih dolaze, 25 ih je iz Dubrovnika, 24 iz Konavala, pet iz Trpnja, tri iz Kule Norinske, po dvoje Župa dubrovačka i Ploče te jedna iz Vele Luke," kazao je dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

"U tjednu smo kad kršćani slave Uskrs i imali smo već dojava kako pojedini svećenici puštaju na razglas mise te se osobe skupljaju. Mali broj osoba na otvorenom prostoru nije zabranjen, no ne dopuštamo okupljanja pa šaljemo apel kako do toga ne bi došlo da se takva događanja izbjegnu," izjavio je načelnik PU DN Ivan Pavličević. 

"Jedna naša nemedicinska djelatnica je zaražena, ona nije kontaktirala s pacijentima, s jednom radnicom je ostvarila kontakt koja ne radi u timovima," kazao je dr. Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ. 

Na pitanje jesu li tri zaražene osobe iz Kule Norinske članovi obitelji prvozaraženih, Lakić je odgovorio kako jesu. 

Cebalo se i osvrnuo na dva požara u županiji. 

"Jedan je na području Općine Orebić, a on je vrlo brzo stavljen pod nadzor i vatrogasci dežuraju na tom području. Situacija na području Općine Smokvica je daleko teža. Prema procjenama je već preko 50 hektara zahvaćeno požarom, 50-ak vatrogasaca svih DVD-ova s područja Korčule su na terenu, a požar gase i dva kanadera. Indicije su da je požar na Korčuli nastao paljenjem na otvorenom prostoru, još jednom molim sve da se suzdrže od paljenja na otvorenom prostoru," kazao je Cebalo. 

IB/VS

Popularni Članci