SITUACIJA JE OZBILJNA 'Nemamo novooboljelih, troje 'maloumnih' su prekršili samoizolaciju' (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Jutros je na konferenciji za medije potvrđeno 46 novozaraženih pa je ukupan broj u Hrvatskoj sada 361. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je zaraženo njih 22. Od zaraženih je deset iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe i jedno iz Korčule. Navodno je prvooboljela iz Zračne luke povezana s liječnikom koji je također zaražen.

Jučer je u Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano sedam osoba na liječenju zbog koronavirusa, a ukupan broj zaraženih jučer je bio 22. Svim pacijentima klinička slika je blaga. Epidemiolozi iz Dubrovačko-neretvanske županije u ponedjeljak uputili su 136 uzoraka na analizu za COVID-19.

Župan Nikola Dobroslavić objavio je kako je situacija ozbiljna.

- Nemamo novooboljelih, ali čekamo 11 rezultata. Stručnjaci očekuju da će broj zaraženih još uvijek rasti. Primjećuje se odgovornije ponašanje građana što je dobro jer to pospješuje uspjeh. Imamo nova tri slučaja kršenja samoizolacije i to je neprihvatljivo. Tim maloumnim ljudima poručujem da prestanu to raditi, i bog i zakon će ih kazniti, pucaju u ljude - kazao je Dobroslavić.

Ukupno je 137 uzoraka poslano na analizu, sedam je hospitaliziranih, 15 je u samoizolaciji, pojasnio je Joško Cebalo te dodao kako je dvoje američkih državljana napustilo karantenu uz pratnju pa ih je sad ostalo pet.

Ravnatelj bolnice Marijo Bekić je naznačio kako su pacijenti u bolnici stabilni.

- Trenutno su obrađeni svi uzorci osim ovih koji su jučer poslani. Očekujemo za 11 njih rezultate. Jedan liječnik je pozitivan, dobro se osjeća, 21 medicinska sestra i 14 liječnika je u samoizolaciji - kazao je Bekić dodavši kako su prvooboljela iz Zračne luke i liječnik koji je zaražen povezani.

VAŽNO, JESTE LI BILI U KONTAKTU? Zatvara se Marin Med, doktor iz bolnice pozitivan na koronavirus

Ravnatelji HZZJ epidemiolog Mato Lakić je pojasnio kako je od zaraženih devet muškarac i 13 žena pozitivno na COVID-19, prosječna dob zaraženih je 50 godina, a obradili su 200 kontakata.

Od zaraženih je deset iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe i jedno iz Korčule.

Po pitanju testiranja Lakić je naznačio kako postoje ograničenja.

- Onaj tko ima blažu sliku i u najrazvijenijim zemljama stoji doma. I mi im kažemo im da stoje doma kao da su dokazani. Nemoguće je otkriti sve zaražene i zato preporučujemo svima da stoje doma. Nulti rizik ne postoji kod zaraznih bolesti - istaknuo je Lakić te dodao kako većina ljudi prođe 'bez ogrebotina'.

- Bolnica se mora sačuvati, moramo razvući epidemiju jer ako naglo dođu svi, doći će do kraha sustava. Bitno je imati što manje ljudi. Niti jedna zemlja na svijetu ne zna koliko ima zaraženih točno, to je nemoguće utvrditi. Ovo je racionalan pristup u kojemu ćemo naći one teže bolesne - kazao je Lakić dodavši kako trenutno svaka bolnica traži briseve za testiranje.

Liječenje kod oboljelih koronavirusa je skidanje temperature suportivno, pojasnio je Lakić, te dodao kako je važno da se ne širi na druge. Specifične terapije nema, dodao je Lakić, a u slučaju pogoršanja simptoma pacijenti se trebaju javiti u bolnicu.

Po pitanju punktova koji su između Primorja, Župe, Konavala i Grada, Cebalo je pojasnio kako je odluku donio Nacionalni stožer.

- Oni imaju najširu sliku ugroze s kojom se suočavamo. Jednice lokalne samouprave provode te odluke. Svi se moraju striktno držati njihovih odluka - istaknuo je zamjenik župana Joško Cebalo prokomentiravši situaciju u Kalosu. Naime, prema njegovim riječima DNŽ će provjeriti što se tamo događa.

- Vjerujem da se drže svih uputa, ali provjeravamo - istaknuo je te se osvrnuo na građevinske radove koji su u tijeku.

- Život ne smije stati, graditi se mora, inspektorat i policija obilaze gradilišta samo je bitno da poslodavci osiguraju zaštitna sredstva i da se svi pridržavaju uputa - dodao je Joško Cebalo komentiravši zaštitnu opremu. 

- Sinoć i jutos je došla oprema i vodimo računa da zdravstveni djelatnici imaju dovoljno opreme - kazao je Cebalo.

A.Čakić/I.Butjer

Popularni Članci