‘Ustrajno radimo na razvijanju i očuvanju jezgre pomoraca koji uz zaposlenike na kopnu čine okosnicu kompanije’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Atlantska plovidba
Atlantska plovidba globalna je brodarska tvrtka koja pruža visokokvalitetne usluge prijevoza suhih rasutih tereta, osnovana je 1955.godine u Dubrovniku.

Ova godina za Atlantsku plovidbu d.d je počela uspješnije nego prošla godina. Pokazuje to izvješće za prvu polovicu 2022. koje su objavili prošloga tjedna. Naime, iz njega se iščitavaju bolji poslovni pokazatelji od onih u 2021.  Nakon što su prošle godine zabilježili oporavak, u prvom polugodištu 2022. prijavljena je dobit od 120 milijuna kuna. Osim dobrih financijskih rezultata, Atlantska plovidba d.d., koja je inače vodeći gospodarski subjekt u našoj županiji, započela je s obnovom svoje flote. Tako planiraju obaviti osam dokovanja u Kini gdje će se remontom i ugradnjama uređaja za tretman balastnih voda obnoviti brodove te izgraditi dva nova broda tipa Kamsarmax. Nakon teških godina koji su iza njih zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa kada je cijelo poslovanje usporilo, trudili su se prilagoditi okolnostima u svijetu i specifičnim uvjetima poslovanja.

Sektor prijevoza rasutih tereta iznimno je osjetljiv na globalna zbivanja pa se tako nakon oporavka od krize izazvane pandemijom koronavirusa, dobro nose sa situacijom koja trenutno vlada u svijetu. Današnje vrijeme je pred Atlantsku plovidbu stavilo mnoge izazove, osim navedenih poput COVID krize i ratnih zbivanja u Ukrajini, tu su i smjene pomoraca, promjene ruta pa do općenito ljudskih resursa. Ističu kako je pomorcima koji plove pod zastavom Atlantske plovidbe pružena sva pomoć sukladno okolnostima i naputcima MMPI-a. Snažan oporavak tržišta i novi izazovi dali su zasigurno vjetar u leđa ovoj brodarskoj kompaniji, a kao ključni resurs oduvijek su isticali zaposlenike. „Ustrajno radimo na razvijanju i očuvanju jezgre vlastitih pomoraca koji uz zaposlenike na kopnu čine okosnicu kompanije”, poručuju iz Atlantske plovidbe d.d.

Osim financijskih izvješća, kompanija je prvi put objavila i nefinancijsko izvješće u kojem su prikazali zanimljive podatke o svom poslovanju koji se odnose na okolišne, društvene i korporativne pokazatelje. U razgovoru s voditeljicom odnosa s investitorima i javnošću Sanjom Puticom doznajemo u kojem smjeru ide ova kompanija. Putica je naglasila kako je upravo nefinancijsko izvješće novi način objave podataka i prikaza ukupnog poslovanja što doprinosi transparentnosti i boljem praćenju rada.

Na prvom mjestu su pomorci

“U smislu plaćanja pomoraca teško da možemo biti konkurentni cruise kompanijama, ali gledajući s druge strane, kompanija sve više prepoznaje potrebe zaposlenika, a na prvom mjestu su pomorci. To smo najbolje uvidjeli na primjeru COVID krize kada smo imali ukupnu krizu poslovanja. Stav uprave je bio da sve što je definirano, pomorcima mora se ispoštovati. Njih smatramo glavnim resursom i prioritetom jednako kao i zaposlenike u na kopnu”, govori Putica te dodaje kako je kadrovska služba u svakodnevnoj komunikaciji s pomorcima pa tako imaju odjel na kopnu koji je zadužen za upravljanje brodovima i  pomorcima.

Zanimljiv podatak je statistika kadeta i njihov kontinuitet ostanka u Atlantskoj plovidbi d.d. Od 22 zapovjednika, njih je 21 kadet Atlantske plovidbe što je dokaz kako se ipak čuva tradicija i kontinuitet.

“Kao kompanija potičemo svoje zaposlenike na profesionalni i osobni razvoj usvajanjem novih vještina i znanja prijeko potrebnih za rad u specifičnoj industriji kao što je brodarska. Naš je dugoročni cilj, koji je temelj trajne uspješnosti, motivirati i razvijati svoje ljudske potencijale. Samim time razvijamo individualan pristup svojim zaposlenicima”. Dodaju kako svaki zaposlenik svojim vještinama i znanjem neizmjerno doprinosi radu i napretku kompanije i njezinoj konkurentnosti, kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu. "Osiguravamo optimalne i sigurne radne uvjete”, dodaju iz Atlantske d.d., a najuspješniji pokazatelj su zaposlenici kojih većina cijeli svoj radni vijek provedu unutar kompanije.

Ulaganje u mlade naraštaje

Voditeljica odnosa s investitorima i javnošću naglašava kako je u cijeloj Hrvatskoj, koja ipak ima snažnu pomorsku tradiciju, ostalo samo nekoliko kompanija koje se bave ovim poslom. Naime, Atlantska plovidba d.d. opstala je od 1955. godine kada je osnovana kao kompanija što je najbolji pokazatelj kontinuiteta poslovanja. Na njihovim internetskim stranicama zanimljivo je vidjeti povijesni presjek od nastanka ove brodarske kompanije do danas, kao i povijesne okolnosti u kojima je kompanija poslovala.

U kontekstu naklonjenosti Dubrovčana pomorstvu provjerili smo i recentne podatke o upisima u pomorska zanimanja u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik i na Sveučilištu u Dubrovniku. Brojke upisanih učenika na Pomorski odjel za studij Nautika i Brodostrojarstvo pokazuju kako je u srpanjskom roku upisano u ovoj akademskoj godini 28 studenata u Nautici, a na Brodostrojarstvu je 14. Nešto je manja zainteresiranost za studij Pomorske tehnologije jahta i marina gdje su samo dva studenta iskazala interes. Riječ je o podacima, ističu iz dubrovačkog Sveučilišta, koji su na razini prošle godine. U srednjoj Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik u ljetnom upisnom roku popunjena su sva tražena mjesta pa je tako upisano po 24 učenika u pet razrednih odjeljenja.

Upravo je lokalna zajednica područje na kojem Atlantska plovidba d.d. nastoji društveno odgovorno poslovati i doprinijeti. Primarno to rade kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva kao i kroz humanitarne aktivnosti i pomoći, kako neprofitnim udrugama, tako i potrebitim pojedincima.

"Budućnost je za svih nas, pa tako i za Atlantsku plovidbu nepredvidiva i izazovna, stoga su nas krize naučile kako postati otporniji i fleksibilniji. Vjerujem kako ćemo i dalje svojim poslovanjem doprinositi pomorskoj tradiciji Grada, ali i ukupnoj slici gospodarstva našega kraja i Republike Hrvatske", zaključila je voditeljica odnosa s investitorima i javnošću Atlantske plovidbe d.d. Sanja Putica.

Popularni Članci