PROSTOR DOSTOJAN GRADA I ŽUPANIJE Uskoro počinje gradnja Centra za djecu s posebnim potrebama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Uskoro počinje izgradnja Centra za djecu s posebnim potrebama koji je u potpunosti financiran iz proračuna Dubrovačko-neretvanske županije. 

Suradnja Županije, Doma zdravlja i Udruge Dva skalina rezultirala je projektom od 400 kvadrata koji će biti kroz godinu dana izgrađen na Medarevu, točnije na prostoru gdje se i ranije nalazila Udruga Dva skalina. Nakon dugogodišnjeg rada s djecom s posebnim potrebama u montažnoj kućici članovi Udruge konačno su došli na svoje. Nešto manje od deset godina se pripremaju za novi centra koji će biti dostojan njihovog vrijednog i požrtvovnog rada. Tim povodom u privremenim prostorijama Udruge Dva skalina razgovarali smo s predsjednicom Anitom Šetkom koja je za Dubrovački dnevnik kazala nešto više o tome kako će izgledati centar te koliko im znači to što će konačno imati funkcionalne prostorije koje će biti na raspolaganju djeci s poteškoćama iz cijele županije. 

- U sklopu centra Udruga Dva skalina i dalje će imati svoj "dnevni boravak" u kojemu radimo na poboljšanju kvalitete korisnika i njihovih obitelji. Nadalje, zgrada će još imati dvoranu za sastanke te tri kabineta za potrebe drugih udruga koje će tu moći organizirati svoje aktivnosti. Inače, riječ je o prizemnici u kojoj će biti ambulanti prostori gdje će dolaziti djeca na terapije – pojasnila je predsjednica Udruge Dva skalina Anita Šetka koja je istaknula kako gradnja centra Udruzi puno znači posebno u kontekstu sigurnosti u provođenju ideja koje imaju. Tako Udruga Dva skalina u sklopu svog "dnevnog boravka" koji će biti u novom Centru planira ponuditi korisnicima nekoliko novih usluga. Naime, Šetka je posebno istaknula mogućnost ostavljanja djeteta na duži period tijekom poslijepodneva, preko vikenda pa čak i na par dana.

- Naši korisnici su djeca s najtežim oštećenjima poput cerebralne paralize i teško je pronaći osobu koja će ostati s djetetom dulje vrijeme. Imamo roditelje koji po 15 godina zajedno nigdje nisu otišli jer nemaju kome ostaviti dijete i to je tužno. Mnogi brakovi tako dođu u krizu, ali s ovom uslugom omogućit ćemo roditeljima da barem malo vremena mogu odvojiti za sebe - kazala je Anita Šetka. Evidentan je problem nedostatnog liječničkog kadra u Dubrovniku, no u Udruzi Dva skalina nadaju se kako neće imati tih problema.

- Javljat ćemo se na natječaje nadležnog ministarstva koje će osigurati plaće za kadar koji imamo. Inače, planiramo zaposliti jednog radnog terapeuta, fizioterapeuta i po potrebi logopeda tako da sva djeca koja dobiju potvrdu da trebaju neku od tih usluga mogu doći bez obzira na to jesu li članovi Udruge - objašnjava Šetka govoreći još o pojedinostima poput opreme.

- Mi već imamo dosta svojih naprava za terapije, no potreban nam je i wc prilagođen za invalide, specijalizirane kade, ležajevi, kuhinja i ostalo što će terapeuti kasnije utvrdili. Paralelno s izgradnjom centra raspisat će se natječaji za opremu tako da se nadamo kako će Dom zdravlja zaokružiti cijelu priču oko Centra - naznačila je Anita Šetka.

Inače, najveći dio sredstava osigurala je Dubrovačko-neretvanska županija, točnije tri i pol milijuna kuna kroz investitora projekta, Dom zdravlja Dubrovnik. Udruga Dva skalina na projektu, kao inicijator izgradnje Centra, radila je od 2011. godine te su od tada prikupljali novce kroz razne koncerte i ostale donacije. Predsjednica Udruge Anita Šetka istaknula je kako su oduvijek imali potporu Županije, ali i drugih.

- Bivša zamjenica župana Marija Vučković bila je najviše uključena u ovaj projekt i uvijek je inicirala mnoge sastanke te je požurivala na sve strane da se projekt dovrši. Također, pomogli su nam Blaga djela i Grad Dubrovnik koji je obećao oslobađanje komunalnog doprinosa – kazala je Šetka dodavši kako je Studio Vetma poklonio cjelokupan nacrt sa svojim suradnicima. Predsjednica Udruge istaknula je kako na računu imaju oko 560 tisuća kuna koje su prikupili kroz veliki humanitarni koncert "Pokrijmo im kuću srcima" te će ti novci biti iskorišteni za rad i opremu Centra.

Anita Šetka i njezina zamjenica Antonija Kovačić nisu zaboravile stare prostorije gdje su proveli godine rehabilitacijskog programa na dnevnoj bazi. U razgovoru za Dubrovački dnevnik istaknule su kako su bivši prostori bili "dosta dobri".

- Svi koji su nam dolazili govorili su kako nam je lijepo jer smo se trudili unijeti toplinu. No, vrijeme ih je nagrizlo pa je krov počeo popuštati, instalacije su dotrajale – govore članice Udruge Dva skalina o prostoru gdje se ranije nalazio njihov "dnevni boravak", dok su ostale prostorije dijelili sa šest udruga koje između ostalih također rade s djecom s poteškoćama. Tako će ostati i u novom prostoru koji će uključivati samo rad s djecom kojom je to potrebno. Trenutno, Udruga se nalazi u privremenim prostorijama u Općoj bolnici.

- Puno nam znači pomoć koju nam je pružila bolnica na čelu s ravnateljem Marijom Bekićem. Svi znaju kako je teška situacija s prostorima u Dubrovniku tako da smo im neizmjerno zahvalni što su nam ustupili svoje prostore koji su lijepi – kazala je Anita Šetka koja strpljivo na čelu Udruge Dva skalina iščekuje novi prostor Centra za djecu koji će biti dostojan Grada i Županije.

Aida Čakić

Popularni Članci