'

Učenici kroz kviz i razgovor naučili više o rizicima kojima je izložena Dubrovačko-neretvanska županija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: MUP
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Služba civilne zaštite Dubrovnik, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije te Ekonomskom i trgovačkom školom, održala je kviz znanja na temu smanjenja rizika od katastrofa

Kroz kviz znanja i razgovor sa sudionicima, učenici su upoznati s rizicima kojima je izložena Dubrovačko-neretvanska županija, ali i s njihovom ulogom i konkretnim mjerama koje mogu poduzeti kako bi smanjili rizike od katastrofa.

Tom prilikom, učenici su mogli saznati ili ponoviti znanja o uzrocima šumskih požara, sadržaju kompleta za hitne situacije, dugoročnim posljedicama onečišćenja mora i okoliša te kako postupati tijekom potresa.

Uz organizatore, u aktivnosti su sudjelovali i predstavnici Javne vatrogasne postrojbe „Dubrovački vatrogasci“, Društva Crvenog križa Dubrovnik, HGSS Stanice Dubrovnik i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Važnost edukacije djece i mladih već odavno je prepoznata, kako na razini Ravnateljstva civilne zaštite, tako i na razini Dubrovačko-neretvanske županije, pa je tako Služba civilne zaštite Dubrovnik u suradnji s Županijom, ali i drugim operativnim snagama i sudionicima sustava civilne zaštite, samo u prethodnoj godini provela edukaciju u 27 škola i vrtića.

Suradnja se očituje i kroz provedbu projekata iz područja civilne zaštite, a neizostavni dio svih projektnih aktivnosti su radionice s različitim ciljnim skupinama - od djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta do starijih osoba i osoba s invaliditetom, ali i izrada raznih edukativnih materijali koji se odnose na podizanje razine svijesti o zajedničkom djelovanju u smanjenju rizika od katastrofa. Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i Služba civilne zaštite Dubrovnik trenutačno surađuju na EU projektu HANDY, iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a koji je tematski posvećen dvama rizicima kojima je izložena Dubrovačko-neretvanska županija: požaru i potresu. Današnji kviz u dubrovačkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi, povodom obilježavanja Međunarodnog dana SROK-a, također je dio zajedničkih aktivnosti na ovom projektu.
 

Popularni Članci