Tko u Dubrovačkoj Republici nije čuvao rijeku Omblu, ostajao je bez ruku (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: , Ivona Butjer
Javna tribina pod nazivom 'Ombla – hrvatski biser svjetske vrijednosti' u organizaciji Zelene akcije održana je večeras u dvorani pape Ivana Pavla II., na kojoj su riječ imali Ognjen Bonacci, Roman Ozimec i Ivo Lučić. Moderatorica tribine bila je Jagoda Munić iz Zelene akcije. Tema tribine bio je projekt izgradnje hidroelektrane na rijeci Ombli. 

Na samom početku, Bonacci je održao prezentaciju o hidrologiji Omble.

 -'Kennedy je jednom rekao kako je bruto nacionalni dohodak mjera za sve što život ne čini vrijendim, i upravo to se događa s Omblom. Važno je naglasiti dvije stvari: veliki dio sliva Omble nalazi se u drugoj državi. Isto tako, ne znamo točne granice, kao ni točan sliv, i vjerojatno ga nikada nećemo ni znati,' kazao je Bonacci.

Također je dodao kako ne postoji garancija kako navedeni projekt neće dovesti do prelijevanja rijeke.

-'U početku nisam bio protiv projekta, do toga su me dovela istraživanja koja sam provodio. Priroda će nas pobijediti, a ne mi nju,' riječi su kojima je Bonacci zaključio svoj govor.

Ozimec je kazao nešto više o bioraznolikosti Omble.

- 'Na navedenom području žive brojne vrste kakvih nema na drugim područjima, poput nekih riba i kornjača. Ombla se istražuje još od druge polovice 16. stoljeća,' rekao je Ozimec te dodao kako je Dubrovačka Republika itekako vodila brigu o rijeci. Tako je 1459. godine Republika zaštitila Omblu od njene polovice do izvora zbog mrijestilišta riba, a tko bi prekršio odredbe, ostajao je bez ruku i drugih dijelova tijela.

Također je dodao kako u Hrvatskoj ne postoji ni jedan biološki rezervat u Hrvatskoj.

- 'Zašto Ombla ne bi bila prvi takav u našoj zemlji? To je prijedlog koji smo iznijeli još 2009. godine,' kazao je Ozimec.

Lučić je u svom izlaganju iznio ponešto o prirodnoj i kulturnoj baštini navedenog područja.

-'Mokoš je bila staroslavensko božanstvo plodnosti i nije ni čudo kako je Mokošica, koja se nalazi u blizini Omble, nazvana po tom području. Kanije, u renesansi, Ombla se pojavljuje kao čest motiv u slikarstvu, a u 20. stoljeću postaje industrijska zona. Magistrala je brojnim ljetnikovcima uništila identitet. Nakon Domovinskog rata, ona postaje odlagalište. Tako danas u blizini imamo gotovo legalno odlagalište smeća, selo koje se agresivno razvija na Ivanici odakle fekalije iz septičkih jama idu u rijeku, olupine automobila na izvoru i otpad,' kazao je Lučić.

Studiju o utjecaju na okoliš nazvao je falsifikatom.

- 'Namjera investitora bila je sakriti problematične činjenice, a one pozitivne staviti u prvi plan. Zanemarili su dokument koji dokazuje kako će projekt imati negativan utjecaj na vrste koje žive na navedenom području,' kazao je Lučić te podsjetio kako je slična inicijativa postojala još prije 100-tinjak godina, no javnost se tada pobunila upravo zbog mogućeg štetnog utjecaja na okoliš. 

Popularni Članci