TJEDAN U RETROVIZORU Sprema se obnova parka u Pilama, objavljena javna nabava za rekonstrukciju Lapadske obale, uređena omiljena šetnica

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradska uprava protekli tjedan obavijestila je o nizu odrađenih projekta koji su dovršeni ili su započeli s radom.

Gradonačelnik obišao gradilište bivšeg hotela Stadion

Rekonstrukcija ex-hotela Stadion započeta je u rujnu prošle godine, a gradilište zgrade gradskog bazena u petak su u pratnji ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik Lukše Klaića i predstavaka izvođača radova, tvrtke Texo Molior d.o.o., obišli gradonačelnik Mato Franković i pročelnik nadležnog Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski sa suradnicima.

U sklopu ove  18.3 milijuna kuna vrijedne investicije preuređene su i opremljene sve istočne prostorije u prizemlju zgrade za potrebe ureda sportskih udruga i klubova te Javne ustanove. U dijelu objekta koji su prethodno koristile udruge i klubovi uređuje se prostor za Muzej vaterpola, ispod kojeg će se cijelom površinom smjestiti nova teretana.

Na preostalom dijelu obuhvata postavljena je čitava komunalna infrastruktura, a predstoji izrada fasade i otvora te uređenje okoliša i okolnog prostora.

Rekonstrukcijom zgrade bazena prostori budućeg hostela dovest će se u visoki roh-bau dok će se prostori koje koristi Grad Dubrovnik, odnosno Javna  ustanova Sportski objekti Dubrovnik, dovesti do potpune gotovosti. Uredit će se i okolni vanjski prostor.

Proširena i uređena šetnica Nika i Meda Pucića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je završne radove sveobuhvatnog uređenja šetnice Nika i Meda Pucića, a kojima je omiljena gradska šetnica dobila novi i reprezentativan izgled.

Na proširenoj Šetnici Nika i Meda Pucića već su završeni radovi postavljanja javne i ambijentalne rasvjete te je ista puštena u rad, a preostalo je tek na određenim, manjim, dijelovima postaviti rukohvat na zaštitnu ogradu te drvene klupe.

Nakon što se ova gradska uprava uhvatila u koštac s projektom sveobuhvatnog uređenja šetnice, ista je na svom najužem dijelu proširena te je sada širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde.

Uređenjem je obuhvaćena sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme. Također, u suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom provedena je ugradnja nedostajuće vodovodne mreže i svih potrebnih elektroinstalacija pod zemlju, uključujući i instalacije za novu javnu rasvjetu.

NAJAVLJENA KONFERENCIJA ‘’DUBROVNIK ZA DIGITALNE NOMADE’’ Globalni turizam doživljava zaokret

U sklopu Europskog tjedan freelancera (#EFWEEK2020), od 16. do 25. listopada u Lazaretima će se održati međunarodna konferencija Dubrovnik za digitalne nomade, koja je danas predstavljena novinarima.

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji se okrenuo digitalnim nomadima, a organizacijom ove konferencije pruža se prilika predstaviti se ovoj publici u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

''Globalni turizam je doživio zaokret, brojne destinacije će sigurno ići u drugim smjerovima, a to više nije masovni turizam već ciljane grupe i drugi vid turizma. To je turizam koji respektira kvalitetu života. Jedan od naših smjerova tu su digitalni nomadi. Hrvatska je prepoznala potencijal i uvodi vize koje će nomadima omogućiti lakši dolazak i ostanak u Republici Hrvatskoj'', rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Proces kojim će Hrvatska postati druga zemlja u Europi (nakon Estonije) i peta u svijetu koja će uvesti ovu vrstu viza, planira se završiti početkom 2021. godine. Grad Dubrovnika prvi je aktivno podržao ideju i uključio se u promociju. Osim ugodnog prostora za boravak jedan od osnovnih pretpostavki za dolazak digitalnih nomada u neku destinaciju jest odgovarajuća infrastruktura.

Sprema se cjelovita obnova i uređenje parka u Pilama

Park Pile doživjet će potpunu rekonstrukciju, a glavni projekt sa svim troškovnicima radova, očekivano, bit će izrađen do kraja ove godine kako bi se izvođenju radova moglo pristupiti u idućoj godini.

Putem nadležnog upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grad Dubrovnik izradio je idejno rješenje, a na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje (vegetacija, građevne strukture, urbana oprema...).

Rješenje uz otvoreni društveni dio parka za odmor i rekreaciju te dječje igralište predviđa i krajobrazno, odnosno hortikulturno uređenje, zamjenu stare i ugradnju nove posve urbane opreme i rasvjete. Park će se oplemeniti nasadima i novim  drvećem čime će se stvoriti prijeko potrebne zasjenjene zone.

Rješenjem se predviđa novi glavni ulaz u park amfiteatralnog karaktera, osmišljava se i tematsko dječje igralište, a prostor oko fontane se aktivira te se tako stvara prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja. 

Grad Dubrovnik partner u projektu prekogranične suradnje Italija – Hrvatska

Grad Dubrovnik novi je partner na projektu E-CITIJENS u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Glavni cilj projekta E-CITIJENS je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

Sudjelovanjem u projektu Grad Dubrovnik  je osigurao nabavku vrijedne opreme za postrojbe civilne zaštite, a u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. Naime, Grad Dubrovnik će realizacijom projektnih aktivnosti nabaviti vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. Također, projektom će se sufinancirati plaće zaposlenika Grada Dubrovnika uključenih u projektnu realizaciju.

 Dodatno, projekt E-CITIJENS osigurava civilnoj zaštiti i obalnoj straži učinkovite alate za predviđanje geofizičkih čimbenika i njihovih svojstava koji utječu na ljude, radi što bolje koordinacije hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje komunikacije između institucija i građanstva uz korištenje informacija građana za integraciju podataka kod upravljanja u hitnim slučajevima.

Objavljena javna nabava za izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale

Grad Dubrovnik objavio je otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale (II., III. i IV. faza izgradnje).

Predmet nabave su radovi rekonstrukcije i proširenja prometnice u ukupnoj dužini 840 metara uz uređenje parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Ovim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu ulicu, izgradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza uz rasterećenje postojećih dominantnih prometnih pravaca.

Predviđeni rok početka izvođenja radova je travanj 2021. godine, a rok počinje teći od dana uvođenja odabranog izvođača u posao. Grad Dubrovnik namjerava izvođača radova uvesti u posao najkasnije u roku od 15 dana od dana obostranog putopisa ugovora, odnosno po ispunjenju svih potrebnih uvjeta. Dokumentacijom se kao propisan rok završetka izvođenja svih radova navodi rok od 30 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Popularni Članci