TJEDAN U RETROVIZORU Na Gradskom vijeću donesene važne odluke, novi pješački prijelazi u Rijeci dubrovačkoj, postavljen seizmograf u zgradi gradske uprave

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Grad Dubrovnik ovog tjedna radio je na mnogim projektima i aktivnostima.

Usvojen UPU stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, ispunjen posljednji preduvjet za dodjelu zemljišta

Goran Mratinović

Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati usvojena je većinom glasova na 11. sjednici Gradskog vijeća.

Tim činom stekli su se svi nužni preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Mato Franković uvodno je podsjetio da su za UPU braniteljskog naselja na Nuncijati ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, dok je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dala svoju suglasnost da se plan uputi Gradskom vijeću na raspravu i donošenje prije ishođenja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobro Svjetsko kulturne baštine (HIA).

Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa

.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika izglasano je osnivanje ustanove socijalne skrbi 'Dom za starije osobe Ragusa', kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga. Osnivač je Grad Dubrovnik, a ustanova, čija je djelatnost pružanje socijalnih usluga starijim osobama, upravljat će Domom umirovljenika u Gružu i budućim Domom za starije koji će se graditi pored Opće bolnice Dubrovnik.

''Ovom odlukom osnivamo ustanovu i ovo je osnovni preduvjet kako bi i Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova, što ujedno znači smanjenje troškova. Ovo je samo prvi skalin, a na budućem rebalansu proračuna ćemo osigurati sredstva za opremanje doma, za što će novoosnovana ustanova provesti javnu nabavu'', pojasnio je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća.

Radovi na rekonstrukciji Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne hotelskog tipa, što je prvi novi dom za starije koji se u Dubrovniku radi nakon 51 godinu, trebali bi biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcijom i prenamjenom zgrade dobit će se udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.

Četiri nova pješačka prijelaza u Rijeci dubrovačkoj

.

Završeni su radovi uređenja novih pješačkih prijelaza na nerazvrstanoj cesti kroz Rijeku dubrovačku, na četiri lokacije – u Komolcu kod benzinske postaje, u Rožatu kraj autobusne čekaonice, ispod naselja Naš dom i u Mokošici na dijelu ceste od Novog naselja prema Mokošici. Grad Dubrovnik na ovaj je način podigao razinu sigurnosti pješaka prilikom prelaska ceste u ovim gradskim naseljima.

Prije iscrtavanja samih pješačkih prijelaza bilo je potrebno izgraditi pripadajuće nogostupe za siguran pristup prijelazima ili napraviti prilagodbe postojećeg, na nekim lokacijama izmjestiti stupove javne rasvjete te postaviti cestovnu signalizaciju. Sve sukladno izrađenom Prometnom elaboratu za označavanje pješačkih prijelaza na ovoj dionici, a koji je prije realizacije upućen Policijskoj upravi na ishođenje prethodne suglasnosti.

Ukupna vrijednost označavanja predmetnih pješačkih prijelaza i svih pratećih radova iznosi oko 175.000,00 kuna.

Nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate

Vodovod

Ugradnjom nove tehnologije i crpki u hidroforsku stanicu Nuncijata Vodovod Dubrovnik osigurao je znatno bolje vodoopskrbne uvjete tog dijela grada. Umjesto zastarjele tehnologije ovo hidroforsko postrojenje rekonstruirano je modernom tehnologijom baziranoj na frekventno reguliranim crpkama s automatskim djelovanjem.

„Moderne crpke prilagođavaju svoj rad ovisno o potrošnji i time sprječavaju oscilacije tlaka, što je bio dugogodišnji problem na području Nuncijate. Sada će tamošnji stanovnici imati sigurnu opskrbu i ujednačen pritisak vode cijelo vrijeme“, rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te naglasio kako će u ubrzo cijelo postrojenje biti povezano na centar daljinskog upravljanja, a što će omogućiti da se njegov rad prati iz dispečerskog centra.

Seizmograf za mjerenje vibracija postavljen u zgradi gradske uprave

.

U sklopu znanstveno-istraživačkog projekta „Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj – SeisRICHerCRO“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, u zgradi Gradske vijećnice Grada Dubrovnika postavljen je seizmograf za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa.

Svrha mjerenja je kontinuirano opažanje dinamičkih svojstava zgrade Gradske vijećnice kako bi se uočile eventualne promjene u osnovnim frekvencijama na koje bi mogao utjecati potres ili vibracija uzrokovana ljudskom aktivnosti te shodno tome procijenio potencijalni rizik. Mjerenja će se obavljati do kraja projekta, koji završava u siječnju 2025. godine.

Ovaj projekt naglasak stavlja na karakteristične građevine i skupine objekata kulturne baštine na potencijalno seizmički ugroženim područjima, pri čemu procjena rizika postaje strateški alat kada je nužno odrediti prioritete za slučaj obnove.

Za ovo su istraživanje odabrani stara gradska jezgra Dubrovnika, što uz zgradu gradske uprave obuhvaća crkve, samostane, Knežev dvor, palaču Sponza i sve dubrovačke muzeje, te katedrala Sv. Jakova u Šibeniku i dvorac Trakošćan. Cilj je razviti jednostavne, primjenjive metodologije i praktične postupke za procjenu seizmičkog rizika objekata kulturne baštine kako bi se, na temelju procijenjenog rizika, ojačala otpornost infrastrukture te tako smanjili potencijalni rizici oštećenja, ekonomskih i ljudskih gubitaka.

Popularni Članci