TJEDAN U RETROVIZORU Lapadska obala nosit će ime generala Marinovića, uz EU projekt gradskim tvrtkama četiri teretna bicikla

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U ovom radnom tjednu zanimljive su vijesti pristizale iz gradske uprave Grada Dubrovnika.

Lapadska obala nosit će ime generala Nojka Marinovića

Na inicijativu Policijske udruge branitelja i HVIDRA-e, gradonačelnik Mato Franković uputio je prijedlog Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova da se već na idućoj sjednici Gradskog vijeća ulica Lapadska obala preimenuje u Obala generala Nojka Marinovića.

Ovim činom odala bi se počast jedinom dubrovačkom ratnom generalu, a svakako je važno spomenuti i simboliku kako se na ulicu koja će ubuduće nositi generalovo ime nastavlja Ulica Miljenka Bratoša, još jednog od simbola obrane Grada u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, upravo će Lapadska obala uskoro doživjeti kompletnu rekonstrukciju i biti prvi veliki infrastrukturni zahvat na užem području grada u mandatu ove gradske uprave čija izgradnja je u potpunosti financirana iz europskih i nacionalnih sredstava.

S milijardom kuna bespovratnih sredstava Grad Dubrovnik ušao financijski stabilan u 2021. godinu

Usprkos brojim negativnim efektima Covid-19 pandemije, a koji su se posebno prelili na sredine čije gospodarstvo je snažno oslonjeno na turizam, Grad Dubrovnik u 2021. godinu ušao je financijski stabilan s podlogom za završetak započetih, ali i realizaciju novih investicija.

U nešto više od tri godine Grad Dubrovnik je uspio priskrbiti preko milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava čime je osigurano financiranje iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata, poput 70 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale s očekivanim početkom radova u travnju, a čije izvođenje građane Dubrovnika neće stajati niti kune.

EU PROJEKT ODRŽIVE MOBILNOSTI Gradskim tvrtkama četiri teretna bicikla

U sklopu EU projekta City Changer Cargo Bike (CCCB), Grad Dubrovnik nabavio je četiri električna teretna bicikla, i to dva za potrebe Čistoće, jedan za tvrtku Vrtlar te jedan za gradsku upravu. Predstavljeni su novinarima, zajedno s prednostima njihova korištenja  na području povijesne jezgre, na kojoj se provodi pilot projekt, a gdje bi upotreba ovakvih bicikala u svrhu dostave mogla olakšati svakodnevni život ugostiteljima, trgovcima, dostavnim službama i građanima.

''S obzirom da je ovo pilot projekt vidjet ćemo kako će sve skupa zaživjeti i hoćemo li ići dalje u nabavku novih  električnih teretnih bicikla. Ovim su projektom, između ostalog, financirane i plaće troje djelatnika Grada Dubrovnika u periodu od 2018. do 2022. godine, kada projekt završava, edukacije i svi projektni materijali. I ovim projektom nastavljamo raditi na transformaciji grada na način da se okrenemo tehnologiji električnih vozila, koja su vozila budućnost. U suradnji s HEP-om postavljaju se punionice za električna vozila, pripremamo i projekt električnih autobusa, projekt car sharing zaživio je dosta dobro s obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavljajući CCCB projekt.

Tijekom 2020. dvostruko više korisnika demografskih mjera Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik, u sklopu mjera Socijalnog programa i demografskih mjera, roditeljima isplaćuje dar za novorođeno dijete te stalnu godišnju pomoć za treće i svako daljnje novorođeno dijete.

Temeljem Odluke o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete jednokratne potpore za prvo novorođeno dijete u obitelji iznose 2.500 kuna, za drugo 3.500 kuna te za treće 5.000 kuna. Tijekom 2020. roditeljima novorođenčadi isplaćeno je sveukupno 2.007.500 kuna za 417 korisnika.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik u svoje je mjere socijalnog programa za 2019. uvrstio i stalnu godišnju pomoć roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom  iznosu od 33.600,00 kuna, koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

I U UVJETIMA PANDEMIJE Čak pet gradskih tvrtki među najstabilnijim u Hrvatskoj

Pet društava u kojima Grad Dubrovnik ima većinski ili najveći pojedinačni vlasnički udio našla su se među najstabilnijim društvima u Republici Hrvatskoj prema poslovanju u korona-krizi, objavila je državna Financijska agencija FINA.

 Tako su se četiri društva u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika - Vodovod Dubrovnik d.o.o., Čistoća d.o.o., Sanitat d.o.o. i Vrtlar d.o.o. našla među 1085 najstabilnijih u novoobjavljenom izvješću FINA-e „Poslovanje u uvjetima pandemije - najstabilniji poduzetnici u RH“. Njima se pridružila i Luka Dubrovnik d.d., tvrtka u kojoj Grad Dubrovnik među dioničarima zauzima najveći udio.

Popularni Članci