'

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ministrica Obuljen Koržinek: "Sve se pretreslo i smjestilo gdje je bilo, ali puno se promišljalo"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , IS/DD
Svečana sjednica Festivalskog vijeća održala se tradicionalno ususret otvaranju 75. Dubrovačkih ljetnih igara.

Za početak je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek zamolila intendanticu Martinu Filjak za kratko predstavljanje programa.

„Osjećam i mislim da nije „caka” u tome da dovodimo velike umjetnike u Grad, već je to dvosmjerna ulica. Svijetu koji dolazi u Grad moramo pokazati ono najbolje od Grada u 47 dana i itekako imamo što pokazati. Posebno mi je zadovoljstvo što surađujemo s kulturnim institucijama, svi će na neki način biti zastupljeni na otvorenju kojem se jako veselimo”, kazala je Filjak.

„Očekuje nas 21 koncert, kao i 4 velike dramske premijere koje uključuju interesantne naslove. Nit vodilja je Mediteran, a to znači da se provlači kroz cijeli program, ne na monotoni način, već na način kako je inspirirao neke velike umjetnike. Prva dramska premijera očekuje nas već 13. srpnja, to je Goldonijeva Kafetarija. Sutra nas očekuje i prvi koncert legendarnog katalonskog umjetnika. Cijeli program glazbenog dijela je koncipiran tako da uključuje velike svjetske zvijezde. Bilo mi je važno da budu ljudi koji su itekako aktualni, koji nisu na zalaznoj putanji”, kazala je Filjak uz navođenje dijela izvođača koji će nastupiti u Gradu, a naglasila je da ne nedostaje ni hrvatske glazbe, ni hrvatskih umjetnika, a u programu se mislilo i na najmlađe.

Članica Festivalskog vijeća Sanja Putica pohvalila je predani rad entuzijastičnog tima i svih koji doprinose programu.

„Vjerujem da će interakcija Grada prepunog turista i svega što nudi sa svim svojim ljepotama s kulturom biti na najvećoj mogućoj razini ove godine. Čekamo otvaranje, to će biti prozor u Igre koji je publika prepoznala kao nešto svoje”, kazala je Putica.

Frano Matušić, također član Festivalskog vijeća, pohvalio je program za jubilarne Igre.

„Izvrsno je izbalansiran s umjetnicima svjetske klase, ali i istovremeno nazočnost velikog broja mladih, koji su već napravili svjetske karijere. Mislim da je to dobar spoj, ono što Hrvatska najbolje može ponuditi, uz svjetske umjetnike koji mogu pronositi dobar glas o festivalu. Bitno je da festival zadrži sve što ga je kroz 75 godina stavilo među najbolje festivale u svijetu”, kazao je Matušić.

Joško Cebalo govorio je u ime Županije.

„S obzirom na sve što smo čuli, ali i na reakciju publike, možemo reći da ste uspjeli u vašem poslu. Uvjeren sam da će i ove godine Igre se potvrditi kao najznačajniji hrvatski festival i da ćemo na jedan pravi, naš dubrovački način pokazati svo to kulturno bogatstvo kojima raspolažemo”, kazao je Cebalo.

Govorio je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

„Dugo godina smo pričali o tome kako želimo i gdje želimo Dubrovačke ljetne igre. Cijelo vrijeme smo isticali dva elementa – želimo da su međunarodne s jedne strane, a s druge strane želimo da naše. Ove Igre su u potpunosti ispunile naša očekivanja na temelju naših želja. Ono što me posebno veseli i čini ponosnim, sinoć je bila generalna proba, tu vidimo sve elemente Dubrovnika. Pokazujemo bogatstvo baštine koje naš grad ima. Apsolutno u svakom segmentu je Dubrovnik. Djeca Grada u konačnici imaju mogućnost prezentirati sebe i svoje uspješne karijere kroz sami program stvaranja. Mislim da će svatko od naših sugrađana naći nešto za sebe u programu, a činjenice je da je interes toliko veliki da se karta više traži već mjesec i po dana. I to nešto govori o uspješnosti ovog festivala. Kao što sam već rekao, sve dosadašnje Igre sam čekao u grču, ali ove iščekujem u ushićenju jer mislim da je napravljen dobar posao. Naravno da će kritika biti. Ali moramo naglasiti i isticati da ovo nije samo najbolji hrvatski festival, već je jedan od top tri europska festivala”, kazao je Franković.

Potom je govorila ministrica Nina Obuljen Koržinek koja se iskreno zahvalila Martini Filjak što je prihvatila funkciju.

„Imala sam popriličnu temu kad sam joj predložila da se prihvati ove zahtjevne funkcije s obzirom na njenu karijeru. Ovo što donosi Martina Filjak sa suradnicima jest ta visoka razina profesionalizma, visoka razina prepoznavanja što je ono što tradicionalni festival može i treba donijeti u današnjem vremenu. Nije lako kad ste zarobljeni u formi, a želite ponuditi sadržaj koji će biti aktualan, najsuvremeniji. U programskom smislu imamo izniman festival i čestitam vam na koncepciji, a uvjerena sam da će umjetnici koji dolaze ispuniti očekivanja”, kazala je Obuljen Koržinek.

Posebno je istaknula tematsko vezivanje uz Mediteran, kazavši da se već „kuhaju” teme za ostala izdanja jer je to način na koji se može povezati puno segmenata u jednu zaokruženu cjelinu.

„Već uoči festivala smo vidjeli da je i u stručnoj javnosti program prepoznat, spomenula bih i BBC koji je uvrstio Dubrovnik među 30 najuspješnijih festivala ove godine. Tu je Dubrovniku mjesto. Kad smo počeli razgovarati, imajući veliko povjerenje u Martinu Filjak, poticala sam je da promisli o svemu, i o formatu, datumima, programskom okviru... Sve se pretreslo i sve se smjestilo gdje je i bilo, ali puno se promišljalo. To je dobro jer pokazuje koliko su Igre u vrijednosnom smislu i danas relevantne i mogu ponuditi vrhunski proizvod”, dodala je Obuljen Koržinek.

Popularni Članci