Stigla oprema za Dom za starije u Gružu, United Airlines nastavlja povezivati Dubrovnik i New York, usvojen proračun za 2023.

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Grad Dubrovnik ovog tjedna radio je na mnogim projektima i aktivnostima.

Otvoren 9. Dubrovački zimski festival

.

Gradonačelnik Mato Franković upalio je večeras prvu adventsku svijeću - svijeću nade na adventskom vijencu ispred Kneževa dvora. Molitvu je u ovoj prigodi predvodio župnik Župe sv. Križa u Gružu fra Mihovil Žuljević Mikas.

''Dvije godine izazova su iza nas. Danas smo upalili svijeću nade i ja uistinu vjerujem da će naši sugrađani i gosti uživati u ovom adventskom festivalu. Imamo jedan od najkvalitetnijih festivala u Hrvatskoj, s glazbenim programom u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Kruna festivala je doček nove godine s Petrom Grašom. Vjerujem da će gosti iz regije pohrliti u naš grad, a Dubrovnik će kao i uvijek biti dobar domaćin'', kazao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

Nakon paljenja svijeće uslijedilo je i paljenje blagdanske rasvjete na Stradunu čime je i službeno obilježen početak 9. Dubrovačkog zimskog festivala. Uz male kolendare Dječjeg zbora Dubrovnik, mušku klapu FA Linđo, gradsku glazbu s mažoretkama, prisutne je razveselio i posebni ovogodišnji gost Zimskog festivala, Djed Mraz iz Laponije.

Dom za starije i nemoćne nakon 51 godinu – u tijeku opremanje financirano vrijednom donacijom

.

Prvi dom umirovljenika u Dubrovniku nakon čak 51 godinu uskoro otvara svoja vrata. Naime, u tijeku je opremanje i namještanje prostora čime se završava projekt Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel. Kvalitetan namještaj po mjeri prostora i prilagođen potrebama budućih korisnika financiran je donacijom Sebastiana Ćwika, a ukupna vrijednost iznosi 503.882,53 kune odnosno 66.713,91 eura.

Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Kako bi se postigla optimalna kvaliteta smještaja, uz racionalizaciju troškova, u prvoj fazi radova uklonjen je krov i srušen dio objekta. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora. 

United Airlines nastavlja letjeti za Dubrovnik i u 2023. godini

Goran Mratinović/DD

U Londonu je održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predsjednik uprave United Airlinesa Brett J. Hart, potpredsjednik uprave Stephen J. Morissey i direktor United Airlinesa Conor McAuliffe, dok su od strane Grada Dubrovnika sudjelovali gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković, direktor Zračne luke Dubrovnik Viktor Šober, zamjenik direktora Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać i članica Turističkog vijeća TZ grada Dubrovnika Sandra Urlić.

Na sastanku koji je održan povodom odrađene sezone u 2022. godini dogovoreno je kako će United Airlines nastaviti letjeti direktnim avio linijama iz New Yorka za Dubrovnik i u 2023. godini. Unatoč brojnim izazovima za zrakoplovnu industriju u vrijeme korona krize, United Airlines se odlučila pokrenuti liniju za Dubrovnik, a u ovoj godini broj letova je udvostručen u odnosu na prethodnu. Uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika dogovoren je nastavak suradnje i ponovno uspostavljanje direktne linije iz New Yorka za Dubrovnik i u 2023. godini.

Usvojen Proračun Grada za 2023. godinu

Goran Mratinović

Proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu usvojen je danas većinom glasova na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Prvi proračun izražen u novoj valuti planiran je u iznosu od 87.235.714,00 eura te predstavlja oporavak gradskih financija približavajući se vrijednostima predpandemijskog proračuna koji je 2019. godine iznosio 92.164.644,24 eura.

Proračun Grada Dubrovnika za 2023. ostvariv je, razvojan i socijalno usmjeren, a njegove stavke uvelike obuhvaćaju sve skupine društva – radno stanovništvo, obitelji, djecu, mlade, umirovljenike i potrebite.

- Usvojili smo ključni dokument Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Razvoj, briga o mladima, briga o starijima, poticanje poduzetništva, razvoj sportske infrastrukture samo su neki od programa koje nosimo u Proračunu. Hvala svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi kao i na nikad većoj podršci Proračunu - izjavio je gradonačelnik Mato Franković nakon što je prijedlog Proračuna dobio potporu vijećnika.

Hidrantska mreža visoke zone Lokruma dobila uporabnu dozvolu

.

Javna ustanova Rezervat Lokrum dana 30. studenog ishodila je uporabnu dozvolu za izgrađenu hidrantsku mrežu visoke zone otoka Lokruma, a na temelju prethodno provedenog tehničkog pregleda građevine.

Navedeni sustav sastoji se od 16 novih hidranata, cjevovoda ukupne duljine 2735 metara, vodospreme volumena 250 kubika i crpne stanice Royal s pripadajućim cjevovodima duljine 403 metara.

Izgradnjom nedostajuće hidrantske mreže visoke zone otoka Lokrum osigurana je adekvatna protupožarna zaštita i vodoopskrba pitkom područja iznad kote 30 metara nadmorske visine, omogućena je brza intervencija vatrogasaca te je povećana razina zaštite od požara cijelog otoka.

Osiguranje održivog i odgovornog korištenja i očuvanje otoka Lokruma,  posebnog rezervata šumske vegetacije, jedna je od aktivnosti definiranih Akcijskim planom Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom Dubrovnika. U tom pogledu, ispunjavajući obveze iz Plana upravljanja, putem nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, izrađen je Plan nosivog kapaciteta s Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima u rezervatu Lokrum te je definiran sadržaj samostanskog kompleksa kao i pokrenuta izrada projektne dokumentacije obnove benediktinskog samostana. Izrađena je i krajobrazna studija za administrativno područje Grada Dubrovnika, koja uključuje i područje otoka Lokruma.

Popularni Članci