Srđevci poručili Gradskom vijeću: Nema materijala, nema ni točaka

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Vijećnici KLGB Srđ je Grad zatražit će se skidanje ukupno 11 točaka s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća koja je na rasporedu u subotu jer im materijali nisu dostavljeni na vrijeme, a čime se prekršio Poslovnik ovog tijela. Ukoliko njihov zahtjev ne bude prihvaćen, najavljuju upravnu tužbu. 

-'Uporno iznova 'tupimo' da bi sjednice trebalo sazivati što češće i s razumnin brojem točaka dnevnog reda. No, opet je proteklo dva mjeseca od prethodne sjednice, a broj točaka je prevelik za bilo kakav razuman rad', rekao je Ivan Vigjen.

Nezavisni vijećnici su na konferenciji za novinare održanoj danas popodne u Vijećnici ponovno upozorili na nepoštivanje procedure i grubo kršenje Poslovnika Gradskog vijeća. Naime, člankom 78. Poslovnika jasno je određeno da se poziv za sjednicu s materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnoga reda upućuju vijećnicima osam dana prije održavanja sjednice. No, za ukupno 11 točaka materijala nema.

Među točkama maratonskog dnevnog reda neke su iznimno opsežne i važne, poput izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog i Prostornog plana Grada Dubrovnika. Međutim, materijali za te točke vijećnicima nisu dostavljeni. Umjesto toga Upravni odjel za urbanizam Grada Dubrovnika danas popodne održao je prezentaciju za vijećnike što, drže Srđevci, nije dovoljna priprema za ovako važne točke.

–'Rok od nekoliko dana nije dovoljan za kvalitetno i argumentirtano raspravljanje i odlučivanje', upozorio je Vigjen.

Na sporne točke osvrnuo se i Igor Miošić. –'Radi se o prostorno-planskom planiranju koje se izravno i dugoročno tiče kvalitete života i razvoja Dubrovnika. Od nas se u uvoj situaciji očekuje da se dva dana pred sjednicu upoznamo s konačnim verzijama GUP-a i PP-a, da vidimo koje su primjedbe s održanih javnih rasprava usvojene, a koje nisu. Mi smo se o njima namjeravali posavjetovati sa stručnjacima što neće biti moguće jer će se materijali najvjerojatnije na našim stolovima naći pred početak subotnje sjednice.'

–'Vijećnici će dizati ruke nepripremljeni i zbilja se može dogoditi da se zahvaljujući izmjenama svašta u Dubrovniku izgradi', upozorila je Marijela Marković.

Zbog proceduralnih propusta vijećnici Srđ je Grad tražit će i skidanje 5. točke s dnevnoga reda. To je Prijedlog zaključka o Nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju RH i položaju Dubrovnika u budućem regionalnom razvoju. Naime, na jednoj od prethodnih sjednica vijećnik Ivo Gjaja  prikupio je dovoljnih devet vijećničkih glasova čime su se stekli uvjeti za tematsku sjednicu. –'Držimo da je tema regionalizacije prevažna da bi o njoj raspravljali kao o tek jednoj od 49 točaka dnevnog reda', rekla je Marković.

Ukoliko većina okupljena u tzv. Dubrovačkome dogovoru ne prihvati njihov predlog 'rezanja' dnevnog reda za točke za koje materijali nisu dostavljeni poduzet će pravne korake kako bi ukazali na nepoštivanje proceduralnih pravila. Među kojima je i pokretanje upravnoga spora na nadležnom sudu.

Popularni Članci