Kontrola nad novcima Gradu, upravljanje zidinama DPDS-u

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Kontrola i kvaliteta, dijalog umjesto pravnog nasilja - tim riječima su članovi Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad predstavili novi model upravljanja dubrovačkim gradskim zidinama. Isti će elaborirati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak. 

Predstavnici KLGB Srđ je Grad Mariela Marković, Nikša Selmani i Ivan Viđen novinare su danas upoznali s prijedlogom Zaključka za tematsku sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati 7. travnja na temu odnosa Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine. 

Ovaj model nazivaju pravednijim, a trebao bi zadovoljiti obje strane – Grad Dubrovnik i DPDS. –'On nije isključiv, samo je platforma koju treba definirati, potrebna mu je detaljna dorada te ovim putem pozivamo sve klubove vijećnika, sve druge vijećnike, gradonačelnika i Društvo da nam do ponedjeljka, odnosno do tematske sjednice, dostave svoje prijedloge i sugestije', rekla je Marijela Marković, što je tijekom pressice više puta naglašeno. Ivan Viđen je rekao kako model najbolje opisuje krilatica – kvaliteta i kontrola.

Pregovara radna skupina Gradskog vijeća, a ne gradonačelnik

Prema ovom prijedlogu Gradsko vijeće osniva Radnu skupinu (Odbor) čiji su članovi:predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika, predstavnici političkih opcija zastupljeni po razmjernom ključu kao i prilikom konstituiranja GV-a, Gradonačelnik Grada Dubrovnika, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu, pročelnica Upravnog  odjela za gospodarenjem nekretninama, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu.

Radna skupina postaje ono tijelo koje je zaduženo pregovarati s predstavnicima DPDS-a i to zastupajući onaj prijedlog kojeg prethodno odobri Gradsko vijeće. –'Gradsko vijeće je jedino predstavničko tijelo koje može pregovarati i raspolagati imovinom Grada, a ne kao do sada da pregovara gradonačelnik mimo Vijeća', naglasio je Nikša Selmani.

Model KLGB Srđ je Grad pretpostavlja izmjenu postojećeg načina podjele prihoda od ulaznica (50/50) u novi oblik u kojemu bi Grad preuzeo sav prihod od ulaznica kojeg bi knjižio na poseban račun. –'Društvu se omogućuje da dalje radi kao udruga sve što je i do sada radilo, a Gradu se osigurava kontrola nad prihodom', istaknuli su 'Srđevci'.

DPDS je dužan izraditi cjelovitije godišnje planove 

DPDS bi zadržao upravljačka prava na zidinama, a to znači nesmetan posjed gradskih zidina, planiranje, vođenje i nadziranje radova održavanja i obnove, davanja u najam i izbora najprihvatljivijeg ponuđača pojedinih prostorija i površina, promidžba i prezentiranje javnosti itd.

Društvo se obvezuje Gradu dostaviti detaljan ('puno detaljniji i cjelovitiji nego do sada') financijski i tehnički plan radova na baštini za nadolezeću kalendarsku godinu i to do 15. Studenog svake tekuće godine, dok bi onda Grad na račun DPDS-a uplatio traženi iznos. –'To može jedne godine biti 20 posto svih sredstava uplaćenih na račun Grada, a druge, ako se pokaže potreba, može biti i 80 ili 100 posto. Što DPDS bolje osmisli plan to može povući više sredstava', pojasnio je Ivan Viđen.

Ostatak prihoda od ulaznica na dubrovačke zidine, odnosno, ono što DPDS ne potroši za vlastitu djelatnost u skladu s predloženim godišnjim planom, pripada Gradu koji ga je dužan upotrijebiti u održavanje spomeničke baštine. Preporuča se kanaliziranje sredstava prema Zavodu za obnovu Dubrovnika. –'Iznimno se novac može potrošiti i nenamjenski, ali samo u slučaju izvanrednih okolnosti, kao što je ovrha nad Gradom ili slično, o čemu bi odlučivalo Gradsko vijeće', dodao je Viđen.

Iako bi se sam dogovor o primjeni ovog modela trebao postići čim prije,  ovaj se model može početi primjenjivati odmah po dogovoru ili nakon isteka desetogodišnjeg roka o nepromjenjivosti sadašnjeg Ugovora, tj. nakon 2019. godine, ako su obje strane s tim suglasne.

Na kraju su naglasili kako smatraju da je predloženi Zaključak dobra osnova za uspostavljanje dijaloga među svim zainteresiranim stranama i kako su zbog toga otvoreni za prijedloge i sugestije u cilju postizanja što kvalitetnije rasprave i donošenja što razumnijeg i boljeg rješenja.

Popularni Članci