SRBI ĆE OVE SEZONE NAVALITI U DUBROVNIK! 70 posto više turista iz Srbije stiže zbog straha od terorizma

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Strah od terorističkih napada u Egiptu, Tunisu i Turskoj glavni je razlog zbog kojeg se ove godine u Hrvatskoj očekuje značajno veći broj turista iz Srbije, a neke agencije već bilježe porast rezervacija za Hrvatsku od čak 70 posto. I dalje to neće biti jako velike brojke, s obzirom da dosadašnji udjel srpskih gostiju u ukupnoj turističkoj statistici ne iznosi niti jedan posto.

Prema statistici Hrvatske turističke zajednice, lani se u Hrvatskoj odmaralo ukupno 117 tisuća osoba iz Srbije, ili oko osam posto više nego u godini ranije. Daleko najveći dobitnik kad je u pitanju srpsko emitivno tržište i dalje ostaje Grčka, potvrdio nam je Mihajlo Jovanović iz agencije Relax, a veći interes bilježi se i za Španjolsku te Bugarsku. "Polovica srpskih turista tradicionalno putuje u Grčku i ta je brojka stabilna. Na Ljetovanje u Grčku tradicionalno putuje polovica srpskih građana. Do sad smo svake godine imali rast hrvatskog tržišta koji je bio stabilan, ali spor. Ovo je prva godina u kojoj bilježimo snažan rast rezervacije aranžmana za Hrvatsku od gotovo 70 posto, piše Poslovni.hr

To je djelomice rezultat situacije u Turskoj i Tunisu, a možda i naših nastojanja da goste usmjerimo prema first minute bukiranju", kaže Jovanović. Inače, agencija Relax je slovenska tvrtka koja je specijalist za čitav Jadran, gdje ima zakupljene kapacitete, zbog čega će ovog ljeta imati prednost pred eventualnim konkurentima koji će teško u Hrvatskoj pronaći slobodne krevete.  U Relaxu najbolje prodaju Istru s naglaskom na Poreč te otok Hvar, potom Krk i Korčulu. Iz beogradskog ureda agencije Kompas, koja posluje u okviru Atlas grupe, primijećuju da je na turističkom tržištu Srbije vrlo živahno, te ima puno potencijala za rast.

"Primjećujemo veću potražnju za Hrvatskom, osobito u segmentu privatnog smještaja, zbog situacije na Mediteranu, primarno u Turskoj. Imamo blagi rast bukinga, no u ovom trenutku ne možemo govoriti o velikom rastu u odnosu na prošlu godinu. Grčka je u Srbiji i dalje jako tražena, a novost na njihovom tržištu u smislu ljetovanja je jug Italije, Calabria i Sicilija", otkrivaju u Kompasu koji također prodaje putovanja za spomenute destinacije, te imaju charter letove iz Beograda.  U HTZ-u napominju da su imali iznimno dobar posjet tijekom beogradskog turističkog sajma IFT sredinom veljače, a najveći je interes za Istru, Kvarner i Dubrovnik.

Napominju i da su aktivnosti HTZ-a dobro popraćene među fanovima iz Srbije. Inače, u Tursku je do sad godišnje putovalo oko 80 tisuća Srba. Dok u srpskom udruženju putničkih agencija YUTA tvrde da će brojka ove godine biti prepolovljena, neke agencije u srpskim medijima ističu da će cijena biti presudna u odlučivanju, te da se čekaju dodatna sniženja aranžmana u narednim mjesecima. Cijene aranžmana za osmodnevno letovanje u Antalijib stoji 365 eura za all inclusive, dok se cijene aranžmana za egejsku regiju za 11 dana mogu naći za350 eura za polupansion. U prognozama prometa za Hrvatsku valja pak imati na umu da dobar dio srpskih gostiju stiže u vlastitom aranžmanu, bez angažiranja agencija.

Popularni Članci