'SPECIFIČNO I DEFICITARNO ZANIMANJE' Kazalište bi od Grada Dubrovnika trebalo dobiti stan u najam

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Kazalište Marina Držića po svoj prilici od Grada Dubrovnika dobit će stan u najam. Naime, prijedlog odluke o najmu stana ići će na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak.

U aktu odluke stoji tako da se Kazalište Marina Držića suočava s problemom nedostatka stručnog kadra, a stoji tu i dopis ravnatelja Paola Tišljarića koji tvrdi kako se radi o specifičnom i deficitarnom zanimanju te da je od interesa za daljnji razvoj društvenog života kako bi kazalište dobilo stan.

Stan bi se trebao nalaziti u Ulici Marina Kneževića u Mokošici.

Pitali smo  Tišljarića da odgovori na pitanje za koju svrhu će se koristiti ovaj stan.

"Prije svega ističemo da Gradsko vijeće još uvijek nije donijelo predloženu odluku o o sklapanju Ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom sa Gradskim Kazalištem Marina Držića, pa stoga niti naše Kazalište nije moglo donijeti odluku o eventualnom daljnjem korištenju navedenog stana. Naime, odluka Kazališta o daljnjem raspolaganju stana koji bi eventualno bio dan u najam ovisiti će o uvjetima koje svojom eventualnom odlukom konačno utvrdi Gradsko vijeće Grada Dubrovnika." - istaknuo je Tišljarić.

"Međutim, načelno Vas možemo obavijestiti da bi stan bio namijenjen osobama od posebnog značenja za Grad Dubrovnik iz područja kazališne djelatnosti, temeljem priznatih rezultata, vodeći prije svega računa o njihovom doprinosu svekolikom razvitku Grada Dubrovnika ili o deficitarnosti profesija za koje se ocijeni da su prijeko potrebne Gradu Dubrovniku." - objašnjava.

Kaže kako su "mišljenja da bi za Grad Dubrovniku bilo od velikog značaja dodijeliti našem Kazalištu stan na području Grada za potrebe stanovanja zaposlenika Kazališta čiji su rezultati rada značajni za Grad, za koje se ocijeni da će i svojim daljnjim radom pridonijeti razvoju Grada, ili za koje se ocijeni da su iste osobe od izuzetnog značaja za funkcioniranje kulturne djelatnosti u kojoj su zaposlen"i.

"ZAPOSLENICI KAZALIŠTA OTEŽANO PRONALAZE ODGOVARAJUĆE NEKRETNINE"

"Naime, dio naših zaposlenika već više desetljeća neprekidno radi u kulturi na području Grada, u tijeku cijele godine, a radi se o specifičnom i deficitarnom zanimanju na području Grada, koje s druge strane značajno doprinosi obogaćenju kulturnog i društvenog života na području Grada, i to posebno u periodu izvan ljetnih mjeseci, kada je na području Grada znatno manje aktivnosti.

Osim toga, treba uzeti u obzir i da zaposlenici Kazališta i inače otežano pronalaze odgovarajuće nekretnine za stanovanje na području Grada, te da su zaposlenici Kazalište konstantno izloženi ponudama za posao u drugim mjestima diljem Hrvatske gdje im se osiguravaju povoljniji stambeni uvjeti, veći ili raznolikiji opseg poslova, i slično, zbog čega je za naše Kazalište izazovno osigurati njihov (daljnji) angažman i prebivalište na području Grada.

Zbog svega navedenog, smatramo da je od izuzetnog interesa i važnosti za daljnji razvoj kulturnog i društvenog života, ali i produženja turističke sezone kroz cijelu godinu, u što Grad Dubrovnik posljednjih godina ulaže vidljive napore, i daljnjim mjerama poticati navedene osobe da (i dalje) rade i prebivaju na području Grada, tijekom cijele godine."  - piše u odgovoru, uz napomenu kako bi "sukladno prijedlogu odluke Gradskog vijeća, stan bio dodijeljen Kazalištu na određeno vrijeme te uz obvezu plaćanje mjesečne najamnine, te režijskih i drugih troškova".

Kazalište Marina Držića pitali smo i s koliko novca ih potpomaže Grad Dubrovnik, ali i koliko ima zaposlenih te kolika je plaća.

"Naše Kazalište trenutno zapošljava 46 radnika. Prosječna plaća glumca iznosi 7.300 neto. U 2019. godini Grad je financirao Kazalište u ukupnom iznosu od 9.048.229,43, a u 2020. godini, smanjen je iznos financiranja zbog posljedica pandemije korona virusa, u iznosu od 8.401.000,00." - napisao je Tišljarić.

Popularni Članci