SKELE NA ČAČIĆEVOJ KUĆI Nakon pisanja DD-a, pristupilo se saniranju ruševine u zidinama (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Kuća u ulici Na Andriji, pod zidinama, koja je u vlasništvu bivšeg potpredsjednika Vlade, nekadašnjeg župana Varaždinske županije i aktualnog predsjednika Narodne stranke – Reformisti Radimira Čačića predstavlja opasnost, upozorili su početkom godine građani na društvenim mrežama. 

Prema komentarima korisnika, ali i onih koji su se našli u blizini same kuće, s objekta padaju kupe, kao i dijelovi fasade. Zbog svega toga na teren su izašli komunalni redari, što su tada potvrdili i iz Grada Dubrovnika, na upit Dubrovačkog dnevnika, o čemu smo prvi pisali. 

A sada su na kuću postavljene i skele. Iz komunalnog redarstva Grada Dubrovnika za Dubrovački dnevnik potvrdili kako je Čačiću naloženo otklanjanje oštećenja s kuće u zidinama. 

"Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika provodi upravni postupak temeljem saznanja o oštećenju pročelja i krovišta na adresi u Dubrovniku, Ul. na Andriji br. 7., slijedom čega je 7. siječnja 2022. godine izdalo rješenje o otklanjanju oštećenja vlasnicima Radimiru i Mariji Čačić, sukladno članku 51. Zakona o građevinskoj inspekciji. Kako se radi o oštećenju na zgradi upisanoj u registar kulturnih dobara, sukladno članku 54. Zakon o građevinskoj inspekciji navedeno rješenje je dostavljeno i tijelu državne uprave nadležnom za poslove zaštite kulturnih dobara. Izvršenom provjerom u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorima, javnim površinama i stanovima utvrđeno je da je sklopljen ugovor o zakupu javne površine između Marije Čačić i Grada Dubrovnika za postavljanje skele iz upita," odgovorili su iz komunalnog redarstva. 

Iznos iz imovinske kartice podigao prašinu 

Nije to prvi put kako se Čačićeva ruševina, doduše na vrlo atraktivnoj lokaciji koja predstavlja spomeničku baštinu, našla u središtu javnosti. Dogodilo se to i početkom 2020. godine, kad se aktualizirala tema popunjavanja imovinskih kartica, a za oko je zapela i ona Radimira Čačića, i to baš zbog nekretnine Na Andriji. 

Premda je riječ o gradu u kojem je cijena kvadratnog metra nekretnine vrtoglavo visoka i kreće se oko četiri ili pet tisuća eura te se nalazi u samom srcu Dubrovnika, Čačić je u svojoj imovinskoj kartici tada naveo tržišnu vrijednost od 1142 eura po kvadratu, što je cijena za koju se ni u okolici Dubrovnika ne može kupiti nekretnina, a kamoli u povijesnoj jezgri.

Dubrovački dnevnik tada je kontaktirao bolje upućene koji se bave biznisom povezanim s nekretninama te su prokomentirali je li to realna tržišna cijena za ruševno zdanje podno zidina koje posjeduje Čačić. 

Većina osoba koje se bave trgovinom nekretnina, a koje smo tada kontaktirali, nisu htjeli komentirati javno cijenu, a svi su kazali kako bi ipak trebali ući u kuću, vidjeti u kojem je stanju njena unutrašnjost te kakva je situacija po pitanju imovinsko-pravnih odnosa, što su faktori koji bitno utječu na cijenu. No, kazali su tada kako im se čini kako je navedena cijena nešto niža od stvarne tržišne cijene. Jedna osoba naglasila je kako ipak nije riječ o prevelikom odstupanju i kako se navedeno zdanje ne bi moglo prodati po prosječnoj cijeni jer je potrebna temeljita adaptacija koja također košta, a za koju je potrebno ishoditi i potrebne suglasnosti. Ipak, tvrdi kako vjeruje kako bi cijena od dvije tisuća eura po kvadratnom metru bila nešto realnija od one navedene u Čačićevoj imovinskoj kartici. 

Stručnjak za tržište nekretnina, koji je  želio ostati anoniman, za Dubrovački dnevnik je tada kazao kako je nezahvalno 'na slijepo' procjenjivati vrijednost nekretnine s obzirom na to kako se radi o vrlo složenoj proceduri koja je uređena Pravilnikom i Zakonom. 

Popularni Članci