/* */

Prijavite se za dodjelu cerfitikata! 'OPG-ove i naše place trebamo čuvati kako bismo živjeli i hranili se zdravo!' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović

Skupština i Vijeća Udruge hrvatskih tržnica (UHT) u organizaciji Sanitata Dubrovnik d.o.o. održavaju se od 28. veljače do 1. ožujka u Dubrovniku. 

Godišnja skupština Udruge, 28. skupština te 94. sjednica UHT-a održavaju se danas u dubrovačkom Akademisu. Potvrđeno je sudjelovanje 45 sudionika, voditelja Tržnica s područja cijele Hrvatske. Udruga hrvatskih tržnica članica je World Farmers Markets Coalition – WFMC, a partner je u EU projektu CICERO (Citizens & Communities for European Right to quality and local Food / Građani i zajednice za europsko pravo na kvalitetnu i lokalnu hranu).

Zanimljivo je i to kako udruga provodi projekt Certificiranja seljačke tržnice i uporabu zaštićene oznake 'Proizvodi hrvatskog seljaka', čime se želi olakšati proizvođačima hrane izravna prodaja njihovih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda. Također, tiskana je i brošura o projektu Certificiranja seljačke tržnice koja će biti distribuirana domaćim prodavačima, a predviđeno je i da se s navedenim upoznaju prilikom obilaska place u Gružu koji je predviđen 1. ožujka.

ZAŠTO JE VAŽNO PREUZETI CERTIFIKAT

"Certificiranje će uvelike pomoći samim time što će prodavači biti vizualno odvojeni od ostalih, imaju pregaču, kapu, imaju certifikat i svatko ih može točkasto naći na tržnici. Pri tome, naša komisija koja će obići teren, utvrdit će što ti prodavači imaju od proizvodnje. Važno je naglasiti kako ne garantiramo za kvalitetu proizvoda nego samo za izvornost njegovog porijekla, dakle da znamo kako je to s polja iz okolice Dubrovnika. Time se pomaže domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih proizvođača, a samim time i grada", izjavio je predsjednik Udruge Niko Pervan.

Govoreći o rokovima, izjavio je kako se certificiranje radi u različitim periodima, no najčešće već početkom travnja.

"Krećemo početkom travnja, no neke stvari možemo odraditi tijekom godine kao što su proizvođači sira i meda, no dio koji se odnosi na vegetaciju počinje u rano proljeće. Tako da negdje do kraja svibnja ili početkom lipnja su certifikati gotovi pa praktički imate cijelo ljeto i jesen da možete kupovati pod garancijom", kazao je.

Što se tiče prijave, potrebno se javiti matičnoj tržnici te popuniti obrazac. Nakon toga komisija izlazi na teren, utvrđuje činjenice, izrađuje se fotoelaborat i nakon toga slijedi dodjela certifikata.

"U tom projektu sudjeluje 26 gradova i oko 700 OPG-ova te se pokazao kao izrazito uspješan", kazao je Pervan.

AKTIVNOSTI UDRUGE KROZ GODINU

Osvrnuo se i na projekte i aktivnosti koje je Udruga ostvarila tijekom protekle godine.

"Ove godine slavimo 25. obljetnicu postojanja. Lani smo izdali fotomonografiju. Ove godine imamo 38 članica s oko 70-ak tržnica. Samo Zagreb ima 22 tržnice. Članovi smo Svjetskog udruženja tržnica, s njima radimo velike projekte kao što su Erasmus + i CICERO koji se odnose na unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti lokalne hrane građanstvu", izjavio je Pervan.

Tajnik Udruge Miljenko Ernoić sudjelovao je u HRT-ovom projektu 'Pijaca, placa, pazar' koji je iznjedrio dokumentarnu seriju posvećenu placama, koja se nedavno prikazivala na televiziji.

"Producenti su od nas tražili pomoć pa smo im, za ovih šest gradova u kojima se snimalo, dali informacije koje im trebaju. Pomogli smo i sudjelovali u cijeloj toj produkciji. To nam je drago jer je šest emisija tijekom šest tjedana pokazalo svu veličinu odnosno potrebu i tradiciju tržnica u Hrvatskoj. Kao oblik trgovanja, one sigurno postoje i prije Krista. To je bila prvobitna zamjena proizvoda. Danas je to ostao jedan elementarni oblik trgovine koji se u biti nije puno promijenio. Osnovni element trgovanja, u kojem čovjek proizvede proizvod i donese ga kako bi ga prodao, a netko iz grada dođe i kupi, je ostao isti. Nema prijevare! Samo jednom možete prevariti kupca, on se više ne vraća", izjavio je Ernoić dodavši kako je tradicija tržnica tradicija koju treba njegovati.

"Ima to i ogroman turistički značaj. Europske zemlje tu tradiciju uglavnom gube pa kad gosti dođu kod nas i vide kako imamo razvijenu tržničku infrastrukturu, oni budu oduševljeni. Na nama je da ta infrastruktura opravda svoje postojanje i da se održi taj zeleni dio tržnice, što je njeno 'srce'", kazao je.

I DUBROVNIK IMA SVOJE BOGATSTVO 


Dubrovnik ima novoobnovljenu, rekonstruiranu placu u Gružu, što je svakako bogatstvo i velika prednost.

"Mislim kako se svi moramo potruditi da lokalni OPG-ovi i dalje uspješno posluju te da im olakšamo poslovanje. Udruga je tu kao spona između OPG-ova i zakonodavstva. Dakle, zakonodavstvo treba prilagođavati lokalnim OPG-ovima, da ih se ne tretira isto kao velike proizvođače, jer je to jedini način kako bi opstali i da tržnice ostanu žive kako bismo se i dalje zdravo hranili. Dakle, da imamo hranu koja je lokalno proizvedena i dostupna", kazala je direktorica Sanitata Klaudija Barčot dodavši kako su se tržnice u mnogim europskim zemljama zapravo svele na sajmene dane koji se održavaju vikendom, a mi je imamo gotovo svaki dan. Tu prednost, navodi Barčot, itekako treba čuvati, u čemu uvelike doprinosi i Udruga hrvatskih tržnica.

Popularni Članci