SAMO 12 DJECE UPISALO ZA KONOBARA! 'Prije su se percipirali kao gospari koji služe gospare, danas kao nosači posuđa'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Radne snage u turizmu i ugostiteljstvu konstantno nedostaje, a toj činjenici ne pomažu ni novi trendovi kad je riječ o opredjeljenju mladih za različita zanimanja. Tako je ove godine tek 12 djece upisalo smjer 'konobar' u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, a informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio ravnatelj škole Antun Perušina.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu je sve manje onih koji se odlučuju za to zanimanje, što pokazuju brojke koje su u kontinuiranom padu.

"Točno je kako je taj smjer ove godine upisalo samo 12 učenika. To je trend koji traje nekoliko posljednjih godina, i taj se broj sve to vrijeme kreće oko 15. Prije toga se u našu školu upisivao cijeli jedan razred, dakle po 28 učenika, no to se sada promijenilo," kazao je Perušina.

Kao uzrok takvog trenda, Perušina navodi kako je zanimanje konobara, prema njegovom mišljenju, omalovaženo.

"Kažu kako danas svatko može biti konobar, pa što bi onda djeca išla u školu za konobara? Danas se oni percipiraju kao nosači posuđa, a nekoć su se percipirali kao gospari koji su služili gospodu," prokomentirao je Perušina.

Ipak, smatra kako nije sve tako crno i kako su pred strukom neka bolja vremena. Perušina tako naglašava kako se sve više traži stručnost, kako sve više restorana traži kvalitetne konobare te nude à la carte.

"Do ovoga stanja nije došlo preko noći pa se tako ni ne može promijeniti preko noći. Ali vjerujem kako će se u konačnici stvari promijeniti na bolje," izjavio je Perušina.

Kao prednost konobarskog posla, često se spominje dobra zarada, no s njom ide i vrlo naporan fizički rad, posebno tijekom turističke sezone, prekovremeni sati, radni praznici, manjak slobodnog vremena, umor... Upravo zato se danas taj posao percipira kao jedan od najzahtjevnijih.

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić naglašava kako će se s povećanjem stanovništva u Dubrovniku koji dolaze iz nekih drugih krajeva doskočiti problemu manjka djece koja odabiru zvanje konobara.

"Nema smisla kriviti djecu zato što ne žele biti konobari. Svi roditelji žele da im djeca idu na fakultete, a onda se žale kako nitko ne želi raditi kao konobar, keramičar, električar... Možda se ne vide kao konobari nego kao recimo direktori hotela i to je njihovo pravo. Vremena su se promijenila. No, u potpunosti sam uvjeren kako će se povećati broj djece koja upisuju smjer 'konobar' u Dubrovniku ako se počne povećavati broj stanovništva u Dubrovniku. Ni u Njemačkoj više nisu pune škole isključivo Nijemaca," izjavio je Vlašić.

Ne slaže se s mogućnošću kako djeca ne žele upisivati taj smjer zbog mogućih lošijih uvjeta rada.

"To nema nikakve veze. Konobar zaradi više nego liječnik ili pomorac. Imaju natprosječne hrvatske plaće, vrlo često visok bakšiš, a 90 posto njih u Dubrovniku ne radi po tri ili četiri mjeseca, iako sezona bude naporna," prokomentirao je Vlašić.

Popularni Članci