REZERVACIJE 'GORE'! Ova sezona u Dubrovniku bi lako mogla srušiti sve rekorde, provjerili smo kakve su najave

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Najave za predstojeću sezonu su i više nego optimistične. Dok se dubrovački turizam prije dvije odnosno tri godine suočavao s pitanjem hoće li turisti uopće dolaziti, oporavak tržišta je itekako vidljiv pa se ove godine dionici u turizmu uglavnom pitaju – hoće li se ponoviti rekordna 2019. godina? Prema dosadašnjim najavama, ne samo da bi se trebala ponoviti nego bi čak lako mogla biti i nadmašena!

Dubrovački dnevnik kontaktirao je Turističku zajednicu grada Dubrovnika, hotelske kuće, poduzetnike u privatnom smještaju, ugostitelje, predstavnike taksista, Luku Dubrovnik i svi se slažu – ova sezona bi trebala biti itekako turistički plodna!

NAJAVE BOLJE I OD 2019.

„Prema svim saznanjima koje imamo iz operative, hotela i lokalnih DMC-eva, predstoji nam predsezona na razini one prije pandemije, što znači kako očekujemo ostvarivanje svih najavljenih letova i njihovu popunjenost na zadovoljavajućem nivou. Očekujemo turističke rezultate na razini 2019. ili neznatno bolje, a zasigurno bi boljem rezultatu pridonio i veći broj letova tijekom zime,“ odgovorili su iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Kako stoji u njihovom odgovoru na naš upit, u suradnji s drugim dionicima, prvenstveno Zračnom lukom Dubrovnik, TZ konstantno radi na većem broju linija tijekom zime i kroz sljedeća dva mjeseca bi se trebalo znati je li se nešto postiglo po tom pitanju.

NIŠTA BEZ LETOVA

Dubrovnik je zbog svog geografskog položaja u odnosu na ostala emitivna tržišta, ali i činjenice kako do njega ne vodi autoput, u prvom redu avio destinacija. Stoga vesele i najave kako bi ove sezone trebao biti povezan izravnim letovima s brojnim destinacijama čiji gosti rado posjećuju Dubrovnik, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Italija, Skandinavija, SAD.

„Prema trenutnom stanju u ljetnom redu letenja, Zračna luka Dubrovnik će u ljetnoj sezoni biti povezana letovima 50-ak prijevoznika s preko 75 destinacija u Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Ljetni red letenja započinje 26. ožujka i već u prvom tjednu Zračna luka Dubrovnik bi trebala biti povezana direktnim letovima s najvažnijim međunarodnim čvorištima u Europi (Frankfurt, München, London, Beč, Pariz, Rim, Istanbul, Helsinki itd.),“ stoji u odgovoru Turističke zajednice grada Dubrovnika.

IZRAVNE LINIJE PREMA SAD-U I DUBAIJU

Veseli i najava što će Zračna luka Dubrovnik i ove sezone biti povezana direktnim letovima United Airlinesa s New Yorkom te letovima FlyDubaija za Dubai koji je bitno čvorište za putnike s Dalekog istoka te Australije. „Najavljenim letovima smo zadovoljni, iako uvijek ima prostora za daljnje poboljšanje i povećanje broja letova,“ zaključuju iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Pandemija koronavirusa je najjači udarac zadala kruzerskom turizmu, no i on se oporavio, a ove godine, prema najavama, sezona će biti uspješnija nego lani.

„Približavamo se 2019. godini. Prošle godine smo imali oko 320 kruzera, a ove godine bi prema najavama u Luku Dubrovnik trebalo uploviti oko 350 kruzera,“ izjavio je predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž. 

KRUZERI DOVODE PREKO POLA MILIJUNA GOSTIJU

Prema najavama, u grušku luku bi ove godine trebala uploviti 343 kruzera, dok bi ih na sidrištu ispred Grada trebalo biti 47, što ustvari znači kako bi u Dubrovnik ove godine trebalo uploviti 390 kruzera koji bi trebali dovesti 528 067 gostiju. Naravno, teško je očekivati kako će kapaciteti svih kruzera koji stižu biti u potpunosti popunjeni, no radi se i dalje o vrlo impresivnoj brojci. 

Inače, prvi kruzer koji je ove godine uplovio u Dubrovnik bila je Costa Deliziosa. Brod je u grušku luku uplovio 7. siječnja, no redovna uplovljavanja očekuju se od ovog mjeseca.

Raguž napominje kako su najave, što se tiče kruzerskih gostiju, sjajne. Ipak, ono što će definitivno izostati su mega jahte u vlasništvu Rusa čiji su posjeti u pandemijskom vremenu rušili rekorde, ali se situacija bitno promijenila nakon početka rata Rusije i Ukrajine i uvođenja sankcija ruskim bogatašima.

PRIVATNI SMJEŠTAJ 'GORI' OD REZERVACIJA

Zbog odličnih najava za sezonu, i dionici u sektoru privatnog smještaja zadovoljno trljaju ruke. Direktor Direct Bookera Nino Dubretić govori nam kako bi predstojeća sezona vrlo lako mogla srušiti sve rekorde.

„Sudeći po najavama, ova sezona bi mogla biti rekordna i u odnosu na 2019. godinu. Naime, rezervacije ulaze i bolje nego 2019., ali i 2020., prije nego što se pandemija proširila i na Hrvatsku. Po svemu sudeći, ulazimo u rekordnu godinu, ako ne bude nekih velikih negativnih iznenađenja,“ kaže Dubretić.

No, koronavirus je promijenio turističke trendove koji su se zadržali i do danas, a odnose se na 'last minute' rezervacije koje su sada puno izraženije nego prije pandemije. Zbog toga je, kaže Dubretić, teško sa sigurnošću predvidjeti kakav će turistički biti Uskrs u Dubrovniku jer će se glavni buking napraviti u tjednima koji tek slijede, a pokazatelj je kako bi rezervacija moglo biti puno više nego što ih je sada.

ISTI IZAZOVI PRED UGOSTITELJIMA

Dobre najave vesele i dubrovačke ugostitelje, no tu su i dobro poznati izazovi. Predsjednica Ceha ugostitelja udruženja obrtnika Dubrovnik i Obrtničke komore DNŽ Nikolina Farčić kaže kako bi rezervacije i dolasci uskoro mogli biti još bolji, kad se objavi ljetni red letenja, a također naglašava i trend 'last minutea' koji je postao gotovo pa pravilo.

„Ugostiteljska se djelatnost sprema za novi val otvaranja ugostiteljskih objekata. Uskrs je uvijek bio referentan datum na koji su svi ustvari otvoreni i spremni za sezonu. Izazov je, kao i uvijek, radna snaga bez koje se ne može odraditi sezona, tako da su dobre najave još jedne sezone ujedno i odgovornost i obaveza kako je najbolje odraditi i ispuniti očekivanja posjetitelja, ali i svoja u smislu poslovnih planova,“ kaže Farčić dodavši kako 'rekordnu 2019. godinu uvijek možemo nadmašiti u kvaliteti'.

TAKSISTI NISU NIKAD IMALI VIŠE POSLA

Za taksiste je 2023. godina počela kao nikada uspješnija, a ujedno je to i dobra najava za razdoblje koje slijedi.

„Kad pogledamo rezultate za prva dva mjeseca ove godine, nikad bolje nismo radili. Imamo veliko povećanje obima posla. U predkoroni smo imali povećanje obima posla od oko 50 posto u odnosu na godine prije, a sada 200 do 250 posto,“ kaže Ivica Smoljko, čelnik 'Plavog taksija'.

Naglašava kako se, osim gostiju, uslugama 'Plavog taksija' često služe i građani, ali i svi oni zaposleni unutar zidina koji tako najlakše dolaze do povijesne jezgre.

„Nadamo se vrlo uspješnoj sezoni jer pratimo izjave i Turističke zajednice, i privatnih iznajmljivača, i hotelskih kuća koji tvrde kako su najave čak i bolje nego 2019. godine, a hotelske kuće najavljuju otvaranja hotela i do 15 dana prije nego u rekordnim godinama, dakle nikada prije. Po tome se i mi ravnamo,“ tvrdi Smoljko.

U PLANU I VELIKA HOTELSKA ULAGANJA

Rezervacije su odlične i u hotelskim kućama na području Dubrovnika, što su nam potvrdili iz Valamar Riviere.

„U Dubrovniku se intenzivno pripremamo za sezonu i zadovoljni smo aktualnim bookingom s ključnih emitivnih tržišta. Početkom veljače otvorili smo hotel Valamar Lacroma Dubrovnik, a sredinom ožujka otvorit ćemo i hotel Valamar Argosy. Otvaranje svih ostalih objekata planirano je početkom travnja, pred uskrsne blagdane, jedino će hotel Valamar Tirena, kao obnovljen i unaprijeđen hotel svoja vrata prvim gostima otvoriti početkom lipnja,“ odgovorili su iz ovog hotelskog lanca.

Naglašavaju kako će po svemu sudeći rekordne turističke brojke pratiti i investicije vrijedne oko 32 milijuna eura u Dubrovniku koje se odnose na repozicioniranje Valamar Tirena Hotela na 4*, rebrending hotela Valamar Club Dubrovnik u Sunny Plus brend te ulaganje u Valamar Lacroma Hotel i Maro World sadržaje za djecu, koja su dio ciklusa ulaganja Imperial Riviere nakon dokapitalizacije dubrovačkih hotela od strane Valamar Riviere i AZ mirovinskih fondova. Poseban naglasak ulaganja u 2023. godini bit će i na daljnjim investicijama u digitalizaciju, održivost i unaprjeđenje proizvoda.

„U Dubrovniku je u tijeku kompletna rekonstrukcija hotela Tirena Sunny by Valamar koja uključuje preuređenje soba, lobija, restorana i bazena, nakon čega će ovaj hotel za nadolazeću sezonu dobiti i četvrtu zvjezdicu te nastaviti poslovati pod brendom Valamar Hotels & Resorts,“ napominju iz Valamara dodavši kako su u tijeku i intenzivni radovi u hotelima Valamar Lacroma Dubrovnik i Club Dubrovnik Sunny Hotel by Valamar koji će u novu sezonu također ući s novim i unaprijeđenim sadržajima i uslugama.

„U hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik preuređuju se luksuzne V Level sobe i apartmani, show-cooking restoran i premium a la carte restoran, bar u predvorju hotela i bar uz vanjski bazen te hotelski wellness centar Balance Mediterranean Spa by Valamar s prostranim unutarnjim bazenom i luksuznim spa tretmanima.

U hotelu Club Dubrovnik Sunny by Valamar koji će biti rebrendiran i repozicioniran u Sunny Plus Hotel by Valamar s konceptom produženog doručka i ranog ručka te tematskih večera, potpuno će se obnoviti 103 sobe, dok će se preostali dio smještajnih jedinica djelomično obnoviti, preuredit će se prostori recepcije i predvorja, vanjski bazen s novim toboganima, opremom i lounge barom te restoran s terasom,“ stoji u odgovoru Valamar Riviere na naš upit.

Kako navode, osim u same smještajne objekte, značajna ulaganja su u tijeku i u prostore bivšeg restorana Popiva i kluba Exodus koji će postati Maro World, najveći obiteljski zabavni centar na Jadranu s brojnim edukativno-zabavnim sadržajima za djecu svih uzrasta. Račić Maro je prepoznatljiva Valamarova maskota koja u Dubrovniku otvara svoj čarobni svijet na površini od 1.800 m2 posebno dizajniran kako bi se poticala dječja igra i kreativnost.

Iz tiskanog izdanja

Popularni Članci