JESTE LI IMALI KORONU? U bolnici započela serološka testiranja, i mi smo ih isprobali (FOTO/VIDEO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U dubrovačkoj bolnici od danas se može saznati tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno je li razvio antitijela. Ekipa Dubrovačkog dnevnika imala se priliku među prvima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji testirati.

Riječ je o brzom i preciznom serološkom testiranju na antitijela koja se razviju nakon preboljele bolesti COVID-19, a ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić pojasnio je kako će ovaj tjedan biti testirani svi djelatnici bolnice što ovu zdravstvenu ustanovu čini jedinoj u Hrvatskoj koja će u potpunosti serološki testirati svoje osoblje.

'PROVJERIT ĆEMO KAKVO JE STANJE U BOLNICI'

- Pratili smo situaciju oko seroloških testova u svijetu i čim su bili dostupni na tržištu nabavili smo ih. Od utorka radimo validaciju sustava, a u ova dva nada napravit ćemo 500 uzoraka, a ostatak ide kroz idući tjedan pa ćemo vidjeti kako stoji naša ustanova i tko je razvio prirodnu imunost. Bolnica je imala nekoliko pozitivnih slučajeva, osoblje se kretalo među pacijentima,  radili su u rotirajućim smjenama, ali kretali su se po gradu i županiji tako da su u nekom trenutku mogli doći u kontakt s virusom COVID-19 pa ćemo na ovaj način provjeriti kakvo je točno stanje - kazao je ravnatelj Marijo Bekić pojasnivši kad će se građani moći testirati.

- To će biti dragovoljno i svi koji žele moći će od idućeg tjedna doći bez ikakvih problema jer smo nabavili dovoljan broj testova. Sad su nam prioritet zdravstveni djelatnici, a oni koji misle da će imati neku korist od ovoga u svakodnevnom životu također mogu doći, nema razloga da se ne testiraju - naznačio je ravnatelj Bekić.

Voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku specijalistica medicinske biokemije Antonija Perović pojasnila je što je zapravo serologija. Prema njezinim riječima to je određivanje antitijela na neki antigen, u ovom slučaju koronavirus.

- To je obrana koju stvara ljudski organizam kako bi ga štitila od ponovnog susreta s tim virusom. U ovom slučaju ne zna se koliko će antitijela biti u krvi, hoće li biti trajna i koliko će biti zaštita, o svemu tome će znanost dati konačan sud - istaknula je Perović pojasnivši kako se provodi testiranje u OB Dubrovnik. Naime, prije samog testiranja obavljala se verifikacija što je inače pravilo u laboratorijima kada se uvodi novi test.

'SVI DAJEMO SVOJ DOPRINOS'

- Kroz ta dva dana ispitivali smo pouzdanost testova kroz rezultate kod pacijenata kojima je COVID-19 potvrđen PCR metodom, a uz to smo ispitivali i određeni broj djelatnika za koje smo očekivali negativan rezultat jer oni nisu imali simptome i nisu bili u kontaktu s pacijentima, to su uglavnom bili djelatnici tehničke službe i laboratorija. Kod svih onih koji nisu imali simptome za sad smo dobili negativne rezultate antitijela na COVID-19 - naglasila je Perović dodavši kako je od danas krenulo prikupljanje krvi za ostale djelatnike bolnice.

U subotu stiže još jedna pošiljka reagensa, dodala je Perović, inače druga imunokemijska metoda pa će to biti prilika za provjeru rezultata.

- Vjerujem da ćemo do kraja idućeg tjedna odraditi 800 djelatnika naše ustanove što su gotovo svi djelatnici koji rade zadnjih šest mjeseci - naznačila je voditeljica Odjela za biokemijsku laboratorijsku dijagnostiku. Perović je govorila o pouzdanosti testova.

- Teško je o tome pouzdano reći jer oni su jako brzo izašli na tržište i to se vidi po papirima koji dolaze uz testove koliko stvari na njima nije ispitano pa su i sami proizvođači oprezni i traže određene procedure. No, mislim da nije samo stvar u tome koliko je test specifičan ili osjetljiv nego je važno koliko će ljudi koji su preboljeli bolest u blažem obliku razviti antitijela i koliko možda neki asimptomatski slučajevi neće razviti antitijela - kazala je Perović dodavši kako se o ovom virusu premalo zna.

- Svi se trudimo dati dio svog znanja u tehnologiji, epidemiologiji i infektologiji da nekako što prije riješimo ovaj problema s COVID-19 - zaključila je voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku specijalistica medicinske biokemije Antonija Perović.

Popularni Članci