PROSVJED NA BRSALJAMA Dio građana tražio popuštanje mjera, ostali prosvjedovali i protiv 5G, fekalija u moru i farmaceutske industrije (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: , Ivona Butjer, Vedran Pervan
Dio građana, točnije njih 30-ak, okupio se danas na Brsaljama kako bi izrazili nezadovoljstvo jer su u Hrvatskoj bile uvedene stroge mjere uslijed pojave epidemije covida-19, a smatraju kako bi i sada one trebale u potpunosti popustiti. Noseći brojne transparente u kojima upozoravaju na, kako oni kažu, 'kršenje njihovih temeljnih ljudskih prava da slobodno žive, rade i govore', našli su se i oni koji izražavaju zabrinutost zbog izvjesnog uvođenja 5G mreže, farmaceutske industrije, pa i fekalija u moru. 

"Ovo je građanski prosvjed, a po zakonu se imamo pravo buniti ako smatramo da smo oštećeni. Trenutno smo oštećeni štetnim mjerama Stožera kojima se krše ljudska prava koja su nam Ustavom zagarantirana; pravo na rad, na kretanje, na odlučivanje, na slobodan govor. Svi su tu došli sa svojom porukom, svakoga su pogodile mjere na svoj način, a najviše je ljudi oštećeno financijski," izjavila je Lana Šegetin, jedna od sudionica prosvjeda. 

Kako kaže, dio mjera je imao smisla, no one su, prema njenom mišljenju ipak bile prestroge. 

"Slažem se kako se od virusa treba paziti, kako je zdravlje bitno i kako neke od mjera nisu besmislene, međutim koliko se slavnih znanstvenika, doktora,virologa, epidemiologa u svijetu javljalo i bunilo protiv mjera, barem ovoliko strogih, koje su osiromašile ljude, srušile ekonomiju, napravili ovoliki stres... Imamo više štete nego koristi," izjavila je Šegetin. 

Premda su događaj popratili vodeći dubrovački mediji, sudionici su upozorili na cenzuru 'mainstream medija', ali i cenzuru na društvenim mrežama. 

Hrvatskoj su od strane svjetskih medija i institucija stigle brojne pohvale zbog nošenja s epidemijom, ali i zbog uvedenih mjera. Šegetin, pak, napominje kako su 'oni koji misle drugačije cenzurirani'. 

"Preporuka 'mainstreama' jest da su to dobre poruke, od onih istih koji podržavaju tolike mjere. Od onih istih koji su cenzurirani i zataškani dolazi drugačije mišljenje i oni se s time ne slažu. Dobro je što nema zaraženih i što smo svi u redu. Međutim, vrijedi spomenuti kako je do 1. travnja prošle godine od gripe umrlo 117 ljudi. U tom razdoblju ove godine, od korone je preminulo 70-ak ljudi. Dakle, duplo je više umrlih od gripe prošle godine nego od korone ove, a mi smo blokirani, zatvoreni, osiromašeni...," kazala je. 

Na pitanje Dubrovačkog dnevnika o tome smatra li kako bi situacija u Hrvatskoj bila jednako epidemiološki povoljna da mjere nisu bile tako stroge, Šegetin odgovara kako to nije dovoljno istražila, ali kako 'očito ima nešto što ne žele reći'. 

"Nisam dovoljno stručna da to tvrdim i nisam dovoljno istražila mjere, ali sudeći prema glasovima onih koji jesu stručni, a koji se sada ne puštaju u eter, čini mi se da tu ima nešto što nam ne žele reći," izjavila je. 

Kako je to jutros bilo na Pilama, provjerite u fotogaleriji. 

Popularni Članci